Roy van Krieken Roy van Krieken
28/06/2021 06:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/06/2021 06:08

Exponentiële groei van stablecoins kan voor problemen zorgen: Amerikaanse centrale bank

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Exponentiële groei van stablecoins kan voor problemen zorgen Amerikaanse centrale bank

De centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, heeft tijdens een presentatie laten weten dat zij bezorgd zijn over de extreme groei die stablecoins zoals Tether (USDT) doormaken. De grootste en bekendste stablecoin, Tether, heeft inmiddels al meer dan $60 miljard in coins in omloop. Doordat de Federal Reserve veel macht in handen heeft zijn crypto investeerders op hun hoede.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

‘Korte termijn verstoorder’

De president van de Amerikaanse centrale bank in Boston, Eric Rosengren, liet in een presentatie weten dat het overkoepelend financieel orgaan de ontwikkelingen van stablecoins nauwlettend in de gaten houdt.

In de presentatie heeft Rosengren het over drie mogelijke problemen die de stabiliteit van de financiële markten kan beïnvloeden op de korte termijn. Zo werden onder meer de huizenmarkt, de capaciteit om geld te lenen ten tijde van crisis en ‘korte termijn verstoorders’ genoemd.

Rosengren noemt stablecoins als een van die potentiele korte termijn verstoorders van de stabiliteit van de financiële markten. 

‘De reden dat wij bezorgd moeten zijn om stablecoins is het feit dat zij extreem snel groeien. Er is dus sprake van exponentiële groei. […] Ik denk dat het belangrijk is om een breed perspectief te hanteren over welke zaken op de korte termijn kredietmarkten kunnen verstoren en stablecoins zijn hier zeker een onderdeel hiervan.’

Advertentie

Niet de eerste keer dat alarmbellen klinken

CEO van Avanti Financial Group, Caitlin Long, zag deze constatering door de Amerikaanse Federal Reserve als baanbrekend nieuws. Zelf waarschuwde zij al enige tijd voor de potentiele gevaren van de stablecoin-markt.

Ook is Tether al vaker negatief in het nieuws gekomen. Enkele maanden geleden werd or door de Amerikaanse overheid onderzoek gedaan naar het feit of Tether wel genoeg ondersteuning in huis had voor de grote hoeveelheid USDT coins in omloop. Destijds eindigde de zaak in een schikking

Volgens Caitlin Long is het feit dat de Federal Reserve nu Tether bij naam noemt echter wel een grote verandering. Doordat Tether gelinkt is aan de Amerikaanse dollar en elke dollar onder de jurisdictie van de Federal Reserve valt kan dit orgaan een behoorlijke vinger in de pap hebben bij eventuele regulatie van dergelijke stablecoins.

Een tijdje terug leek de Tether fear, uncertainty and doubt (FUD) voorbij, maar de presentatie van de Federal Reserve lijkt toch weer leven in dit sentiment te roepen. Wat de eventuele vervolgstappen zouden zijn van de centrale bank moet nog maar blijken.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie