FTX blokkeert privacy-dApp van Aztec Network na opgedoekte mixer

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FTX blokkeert privacy-dApp van Aztec Network na opgedoekte mixer

Foto: J illustration/Shutterstock

Vorige week heeft de Amerikaanse overheid de crypto-mixer Tornado Cash illegaal gemaakt voor inwoners van de Verenigde Staten. Niet lang daarna werd de website helemaal offline gehaald. Nu zou handelsplatform FTX de privacy-dApp zk.money hebben geblokkeerd omdat het bang is dat de overheid de dienst gaat uitbannen.

Privacy-dApp is te groot risico voor FTX

Zk.money is een layer 2-blockchain van Aztec Network op Ethereum (ETH). In een wereld van openbare transacties geeft het je je privacy terug, maar overheden zijn daar geen fan van. Zij willen graag juist transacties kunnen natrekken als er sporen van illegale bezigheden zijn.

Noord-Korea zou juist gebruik hebben gemaakt van de mixer Tornado Cash bij door de staat gesponsorde crypto-hacks. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën noemde specifiek deze reden om de mixer te verbieden.

Om te voorkomen dat FTX last krijgt van de gevolgen heeft het wallets die in verbinding staan met Aztec Network verboden, schrijft crypto-journalist Colin Wu op Twitter. Het bedrijf zou met een transactiemonitoring-tool deze adressen eruit kunnen vissen.

Andere crypto regulatie voor privacy-netwerken

Aztec Network-CEO Zac Williamson schreef eerder deze week in een reeks tweets dat hij het niet eens is met de behandeling van privacy-netwerken. Hij vindt dat niet transacties niet op blockchain-niveau gereguleerd moeten worden, maar op applicatie-niveau. Dat zou kunnen voorkomen dat je wel degelijk je privacy kunt bewaken. Hij benadrukte het volgende:

Het meest deprimerende is dat we dit allemaal [al eerder hebben uitgedacht] met [de ontwikkeling van] het internet. We arresteren niet internet service providers voor de data in hun kabels, we arresteren niet DNS-providers voor het toestaan van illegaal internetverkeer. Voor Web 3 is neutraliteit belangrijk om te bloeien,”

Vanmorgen schreven we dat het bedrijf wel op de vingers is getikt door de Amerikaanse equivalent van het Nederlandse depositogarantiestelsel, de FDIC. Dit instituut benadrukte dat het niet acceptabel is dat bedrijven noemen dat de tegoeden op exchanges verzekerd worden door de FDIC. Dat zou van pas komen als een exchange failliet gaat, maar dit geldt alleen voor bankrekeningen.

FTX-CEO Sam Bankman-Fried verklaarde dat het goed wil samenwerken met de FDIC, en dat het niet meer zal gebeuren. Eén les heeft de crypto-wereld wel geleerd; haal geen grappen uit met de overheid.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie