FTX: Exchange-accounts worden níét verzekerd door de overheid!

Met alle omgevallen crypto-bedrijven van de afgelopen tijd is het maar wat belangrijk om na te gaan waar je je kapitaal hebt ondergebracht en hoeveel risico je daar loopt. Maar dat is niet altijd even duidelijk. Sommige crypto-bedrijven claimen onterecht dat het geld dat op exchanges staat beschermd wordt door de overheid, maar dat klopt in veel gevallen niet. De Amerikaanse overheid geeft vijf bedrijven nu een waarschuwing.

Crypto wordt niet verzekerd!

Banken in de Verenigde Staten maken deel uit van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), waarmee deposito’s van tot 250.000 Amerikaanse dollar per rekeninghouder zijn verzekerd. Als een bank dat lid van dit systeem failliet gaat, verzekert de Amerikaanse overheid het bedrag op de rekeningen. Dit is de Amerikaanse versie van het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Maar crypto-exchanges vallen helemaal niet onder dit beleid, benadrukt de FDIC in een persbericht. Het instituut heeft vijf bedrijven in de crypto-sector een schriftelijke waarschuwing gegeven. Het gaat om de onderstaande bedrijven. De links zijn naar de respectievelijke brieven.

Het mag benadrukt worden dat FTX US het enige handelsplatform is, de rest zijn informatieve websites. In alle brieven benadrukt de FDIC dat de bedrijven misleidende claims maken over verzekerde crypto-activa en aandelen in brokeraccounts. Dat klopt niet, en daarom wil de organisatie dat deze bedrijven stoppen met deze ongegronde claims.

Deze mededeling zal niet alleen gelden voor bedrijven die erg actief zijn in de Verenigde Staten, maar ook voor bedrijven die bijvoorbeeld dollar-handelsparen aanbieden buiten de VS. Ook ligt het voor de hand dat de Europese equivalenten vergelijkbare maatregelen zouden hanteren als een Europees bedrijf zo’n claim zou maken. De systemen zijn namelijk erg vergelijkbaar.

FTX-CEO Sam Bankman-Fried reageert

Op Twitter benadrukt FTX-topman Sam Bankman-Fried (ook wel bekend als SBF) dat zijn bedrijf nooit bedoelde te claimen dat deposito’s op het handelsplatform beschermd zijn. Hij biedt zijn excuses aan voor de onduidelijkheid.

Wel zegt hij ideeën te hebben voor individuele accounts die directe deposito’s ondersteunen. Deze biedt FTX nu al, maar Bankman-Fried wil samen met de FDIC de mogelijkheden onderzoeken om ook deze accounts te verzekeren. Wel zijn de bankrekeningen die FTX zelf aanhoudt bij reguliere banken beschermd via dit systeem, maar klanten hebben hier geen profijt van.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie