Roy van Krieken Roy van Krieken
28/05/2022 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2022 16:30

Gaat Rusland crypto gebruiken voor internationale betalingen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Una potencial fractura de la moneda entre el BRICS y el dólar

Foto: AlexLMX/Shutterstock

Sinds Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen, lijkt de Russische overheid ineens behoorlijk voorstander te zijn van de wereld van crypto. Op dit moment lijkt het Kremlin zelfs te kijken naar het gebruik van cryptocurrency bij internationale betalingen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het omzeilen van Westerse sancties.

Interesse in de ‘Bitcoin halving’ op hoogste punt ooit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Rusland grijpt naar crypto

Reuters meldde gisteren dat een hooggeplaatste functionaris bij het Russische Ministerie van Financiën, Ivan Chebeskov, heeft aangegeven dat er actief wordt gekeken naar cryptovaluta voor internationale betalingen. Ook het lokale nieuwsstation, Vedemosti, meldt dat het Ministerie overweegt om een wetsvoorstel in te dienen voor het gebruik van crypto in internationale betalingen.

“Het idee om digitale valuta’s te gebruiken bij transacties voor internationale afwikkelingen wordt actief besproken.”

Aldus Chebeskov. Waar voorheen de crypto industrie met argusogen werd bekeken door het Kremlin, lijkt dit sentiment in een korte tijd volledig te zijn gedraaid. Intussen groeit de steun voor crypto adoptie in Rusland sterk. Zelfs het vijandige standpunt van de Russische centrale bank lijkt verleden tijd.

De reden voor deze sterke verandering van de houding van de Russische overheid jegens de crypto sector heeft uiteraard alles te maken met de zware sancties die het Westen aan Rusland oplegde naar aanleiding van de invasie. Hoe het gebruik van crypto precies deze sancties zou moeten omzeilen is echter niet duidelijk.

Omzeilen van sancties met crypto?

Het gebruik van crypto om transacties te doen met Westerse partijen betekent namelijk dat ook in het Westen bepaalde actoren moedwillig de regels die in sanctiepakketten zijn opgesteld moeten breken. Zij die dit doen lopen het risico om op het matje geroepen te worden bij de relevante autoriteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crypto exchanges in Europa en de Verenigde Staten.

Om die reden wordt de kans klein geacht dat Rusland door gebruik te maken van crypto betalingen ook daadwerkelijk onder de Westerse sancties uit zal kunnen komen. Westerse bedrijven en andere instanties zullen zich hoogstwaarschijnlijk wel aan de regels blijven houden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie