Simon Bosch Simon Bosch
04/06/2023 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2023 10:15

Grote Russische bank zet crypto in voor internationale handel

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote Russische bank zet crypto in voor internationale handel

Foto: smith371 / Shutterstock.com

Rusland staat steeds meer open voor de crypto-industrie. Zo mogen Russische bedrijven nu crypto gebruiken in internationale betalingen om de sancties van het westen te kunnen omzeilen. Kennelijk zien bedrijven hier wel brood in, en nu heeft een grote bank uit Rusland aangekondigd hieraan mee te doen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Rusland wordt pro-crypto

In april van 2022 kondigde de Russische overheid aan dat het legaal zou worden om te betalen met cryptocurrencies te betalen in internationale transacties. Vlak daarna maakte president Poetin bekend dat het juist illegaal werd om binnen Rusland te betalen voor reguliere producten met crypto.

Vervolgens maakte Rusland in september bekend dat het met ‘crypto’ ging betalen in handel met China, alhoewel het toen bleek te gaan om de Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) van de roebel en de yuan. Niet echt de transparante, non-fiat-cryptocurrencies die je in het westen gewend bent dus. Rusland is bovendien de op één na grootste thuishaven geworden voor bitcoin miners, afgaande op de herkomst van de hashrate.

Advertentie

Crypto niet voor omzeilen sancties

Nu loopt ook de Russische bankenindustrie warm voor crypto, schreef het Russische nieuwsblad Vedomosti. Rosbank heeft volgens de krant aangekondigd crypto te gaan gebruiken in internationale betalingen. Dit is de op tien na grootste bank in het land en zou eind 2020 omgerekend ongeveer 15 miljard euro aan activa hebben gehad.

Om welke cryptocurrency of cryptocurrencies het gaat is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat Rosbank simpelweg de digitale Russische roebel zal gebruiken en hiervoor alvast de digitale infrastructuur aanlegt, maar dit lijkt niet het geval te zijn. De bank verklaart namelijk dat haar grotere concurrenten het volume in de markt te laag vinden om crypto te gebruiken. Dat suggereert dat het juist wel gaat om volatiele, open-source coins, en niet om de CBDC-versie van bijvoorbeeld de roebel of de yuan.

Daarnaast schrijft Vedomosti dat crypto niet gebruikt kan worden om sancties tegen Rusland te omzeilen. Veel financiële instituten zouden namelijk crypto afkomstig uit Rusland weigeren te accepteren. Handel zal dus alleen kunnen als het land van bestemming geen sancties tegen Rusland heeft ingesteld.

Afgelopen week werd ook bekend dat Russische bedrijven mogen handelen op crypto exchanges binnen Rusland, die nog opgezet moeten worden. Vermoedelijk zal dit onderdeel zijn van het plan van Rosbank.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie