Simon Bosch Simon Bosch
15/12/2022 13:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/12/2022 13:09

Grote toezichthouders VS klagen FTX ex-CEO aan na arrestatie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote toezichthouders VS klagen FTX ex-CEO aan na arrestatie

Foto: DCStockPhotography / Shutterstock.com

Na de problemen bij FTX en het aanverwante crypto-hedgefonds Alameda Research wist hun oprichter Sam Bankman-Fried lang gerechtigheid te voorkomen. Ondanks dat er geruchten gingen dat hij op grote schaal fraude zou hebben gepleegd werd hij niet gearresteerd. Daar is nu verandering in gekomen. Zowel de Amerikaanse SEC als de CFTC zijn een rechtszaak tegen hem begonnen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC start rechtszaak tegen SBF

Deze week is hij opgepakt door de politie van de Bahama’s wegens verdenking van fraude en witwassen. Er was nog een kans op vrijlating op borgtocht, maar die is afgewezen. De Securities and Exchange Commission (SEC) schrijft in een persbericht dat Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als ‘SBF,’ investeerders in FTX heeft opgelicht. Investeerders in het bedrijf hebben meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald, waaronder meer dan 1,1 miljard dollar van ongeveer 90 Amerikaanse investeerders.

Hij zou het geld van klanten van FTX (niet te verwarren met investeerders in de aandelen van FTX) hebben doorgesluisd naar zijn hedgefonds, Alameda Research. Dit zou hij vervolgens niet met investeerders hebben gecommuniceerd. “Investeerders dachten dat het één van de meest veilige bedrijven in de crypto-industrie was, maar in feite was het door dit wegsluizen van kapitaal één groot kaartenhuis,” verklaarde SEC-directeur Gary Gensler.

Het instituut illustreert dat Alameda erg veel blootstelling had aan FTX’ eigen FTT-token, overgewaardeerde activa en illiquide activa. Ook gaf FTX Alameda zo goed als ‘oneindig krediet’. Daarvoor zouden de fondsen van gebruikers gebruikt zijn. De fondsen van FTX’ klanten blijken bovendien gebruikt te zijn om dure villa’s op de Bahama’s te kopen voor werknemers en om grote, persoonlijke politieke donaties te doen.

Advertentie

CFTC start ook rechtszaak: zoek de verschillen

De Commodities Futures Trading Commission (CFTC) is vrijwel exact dezelfde rechtszaak gestart. Deze beleidsmaker benadrukt dat de voormalige FTX-topman ook privéjets heeft aangeschaft met het geld van klanten.

Waarom de twee instituten precies afzonderlijke rechtszaken zijn gestart is niet duidelijk, aangezien de aangekaarte problemen op vrijwel exact hetzelfde neerkomen. Een belangrijk verschil is echter dat de SEC uitsluitend Sam Bankman-Fried aanklaagt, terwijl de CFTC zowel SBF als FTX en Alameda Research naar de rechter sleept.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie