Roy van Krieken Roy van Krieken
13/12/2022 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2022 15:30

FTX ex-CEO SBF opgepakt na aanklacht voor fraude

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Tiko Aramyan/Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje. De voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, is gisteren op de Bahama’s door de politie opgepakt, dat meldt de New York Times Dit zou zijn gebeurd op verzoek van de Amerikaanse overheid. Hij wordt onder meer verdacht van het plegen van fraude en zelfs het witwassen van geld. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

FTX ex-CEO SBF in de boeien

Naar aanleiding van de catastrofale ondergang van FTX hebben verschillende instanties in de VS, waaronder de Securities and Exchange Commission (SEC) en het Ministerie van Justitie, onderzoeken geopend. Inmiddels is bekend dat in ieder geval de SEC ook een strafrechtelijke vervolging van SBF wil.

De Amerikaanse toezichthouder beschuldigt SBF van het plegen van grootschalige fraude. Mocht SBF in de rechtbank ook worden veroordeeld dan hangt hem een celstraf van tot wel 20 jaar boven het hoofd. Zo ver is het echter nog niet natuurlijk.

“De Securities and Exchange Commission heeft Samuel Bankman-Fried vandaag beschuldigd van het opzetten van een plan om beleggers in FTX Trading Ltd. (FTX) op te lichten. (FTX),” zo luidt een officieel statement van de SEC.

De SEC klaagt de FTX CEO aan

Volgens de SEC heeft FTX zich jarenlang schuldig gemaakt aan het frauderen van klanten, terwijl zij naar buiten een beeld van vertrouwen naar buiten brachten. FTX zou klanten hebben misleid met mooie praatjes. Daarnaast werd niet duidelijk gemaakt wat de relatie van FTX was met zusterbedrijf Alameda Research. Gebruikerstegoeden werden van FTX naar Alameda overgeheveld, zonder dat klanten hiervan op de hoogte werden gesteld.

“We beweren dat Sam Bankman-Fried een kaartenhuis bouwde op een fundament van misleiding terwijl hij beleggers vertelde dat het een van de veiligste gebouwen in crypto was,” zei SEC-voorzitter Gary Gensler. “De vermeende fraude gepleegd door de heer Bankman-Fried is een dringende eis aan crypto-platforms dat ze in overeenstemming moeten komen met onze wetten.”

Hoewel SBF door de politie op de Bahama’s in hechtenis werd genomen, is het aannemelijk dat hij binnenkort zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en hier zijn proces zal volgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie