Robin Hazekamp Robin Hazekamp
22/03/2024 18:48 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 15:14

UPDATE: Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal

Foto: Quinten Jacobs/Shutterstock

Rectificatie: in eerste instantie werd gerapporteerd dat anonieme particuliere soft- en hardware wallets zouden worden verboden in de Europese Unie. Later werd bekend dat de bronnen die dit in eerste instantie rapporteerden, dit hadden geconcludeerd op basis van incomplete informatie.

In feite worden anonieme particuliere soft- en hardware wallets niet verboden. In plaats daarvan betreft het een verbod op het aanbieden van anonieme hosted wallets. Deze crypto portefeuilles worden aangeboden door crypto diensten zoals crypto exchanges.

Anonieme hosted wallets maken transacties mogelijk waarbij de identiteit van de afzender niet bekend is. Bovendien heeft de aanbieder controle over de wallet. Software wallets aangeboden door bijvoorbeeld MetaMask zijn niet verboden. In dat geval hebben alleen de gebruikers de private key (toegangscode) en dus controle over de wallet.

Aanvullende informatie is in dit artikel te vinden.

Oorspronkelijke artikel:

Op 19 maart heeft de leidende commissie van het Europees Parlement een nieuwe anti-witwaswetgeving goedgekeurd. Deze wet verbiedt betalingen van elke omvang met anonieme, particuliere crypto wallets. Ondanks dat het een belangrijke ontwikkeling is voor de Europese crypto-wetgeving, werd het niet door allen in dank ontvangen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Europees Parlement keurt controversiële cryptowet goed

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet ter bestrijding van witwassen goedgekeurd. De wet beslaat een breed scala aan transactiesoorten, en over de goedkeuring is flink gedebatteerd. De EU toont een groeiende bezorgdheid over het gebruik van cryptocurrencies en cash voor illegale doeleinden. Hieronder valt het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. 

Onder de nieuwe wet zullen naast cryptocurrencies ook bepaalde drempels worden ingesteld voor contante betalingen. Daarbij worden betalingen boven €10.000 illegaal, evenals anonieme contante betalingen boven €3.000.

Een van de meest opvallende aspecten van de nieuwe wetgeving is het deel dat zich richt op betalingen met cryptocurrencies. Transacties vanuit ongeïdentificeerde wallets in eigen bezit worden verboden. Dit betreft merken als Ledger, Trezor en Zengo.

Betalingen vanuit anonieme wallets die worden beheerd door een derde partij (hosted wallets) worden eveneens verboden. Het bewaren van crypto in hardware wallets wordt daarentegen niet illegaal. Wallet-exchange verkeer blijft daarmee mogelijk.

Advertentie

Politici niet blij met nieuwe cryptowet

De goedkeuring van deze wetgeving werd niet zonder controverse ontvangen. Patrick Breyer, lid van het Europees Parlement voor de Piratenpartei Deutschland is het er niet mee eens. Ook Gunnar Beck van de Alternative for Germany (AfD)-partij, was een van de parlementsleden die tegen de goedkeuring stemden. 

Breyer bekritiseert de wetgeving en betoogt dat het verbieden van anonieme betalingen een inbreuk vormt op mensenrechten. Daarmee doelt hij met name op het recht op financiële privacy en vrijheid.

De nieuwe wetgeving heeft ook geleid tot discussie onder EU-burgers over de effectiviteit en noodzaak ervan. Tijdens een publieke consultatie in 2017 sprak meer dan 90% van de respondenten zich uit tegen beperkingen op contante betalingen. Ze vonden dat het betalen in contanten een essentiële persoonlijke vrijheid is. 

De goedkeuring van de wet heeft geleid tot zorgen over de toekomst van cryptocurrencies binnen de EU. Sommigen waarschuwen voor mogelijke negatieve economische en sociale gevolgen. 

Daaronder vallen een grotere afhankelijkheid van traditionele financiële instellingen en een verlies van financiële autonomie voor individuen. Dat zijn twee problemen die de crypto-industrie het leven in heeft geroepen, om ze zo te vermijden.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie