Simon Bosch Simon Bosch
29/12/2023 20:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2023 15:37

Meest verhandelde crypto vanaf nu verboden in China

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hoe Chinezen het Crypto verbod omzeilen: van snackbars tot wasserettes

Foto: IHOR SULYATYTSKYY/Shutterstock

China werkt hard aan het vergroten van zijn wereldwijde invloed. Onderdeel hiervan is dat het zijn sterke afhankelijkheid van de dollar zoveel mogelijk verkleint. Tegelijkertijd is het erg streng voor de crypto-industrie – tot voor kort was je bezighouden met crypto bijna volledig verboden. Op woensdag heeft China twee vliegen in één klap geslagen. Handel in Tethers stablecoin USDT is nu verboden.

Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

China verbiedt alle handel in USDT

Het Supreme People’s Procuratorate (SPP) is het Chinese hooggerechtshof en dus de machtigste rechtszaal in het land. Het instituut heeft op woensdag samen met de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) een uitspraak gepubliceerd. Daarin constateert het dat alle handel tussen USDT en traditionele nationale valuta in China vanaf nu illegaal is. SAFE is min of meer de Chinese versie van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) of de Nederlandse Autoriteit voor Financiële Markten (AFM).

De twee instituten roepen lokale rechtbanken en afdelingen van SAFE op om strengere maatregelen te nemen rondom het gebruik van USDT. Niet alleen de handel in USDT in markten voor buitenlandse valuta moet worden bestraft, ook het aanbieden van diensten die dit mogelijk maken moet de kop in worden gedrukt.

Hoeveel mensen volgens de overheid in USDT hebben gehandeld vertelt de SPP niet. Wel noemen het hooggerechtshof dat een tiental mensen zich schuldig gemaakt aan het aanbieden van crypto exchanges. Zo heeft de Chinees Zhao Moupeng in Dubai de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten verkocht voor USDT, dat hij vervolgens in China heeft verkocht voor de Chinese renminbi. Hij heeft een celstraf van 7 jaar en een boete van 2,3 miljoen RMB gekregen.

Advertentie

China blijft streng voor crypto

De stand van zaken omtrent crypto in China is erg ingewikkeld. In 2021 werd het officieel verboden om te handelen in cryptocurrencies en om ze te minen. Maar het is onduidelijk of digitale activa bezitten überhaupt wel verboden is geweest. In september oordeelden meerdere rechters dat dit juist wél legaal is, alhoewel het verbod op handel en mining vooralsnog ongeschonden lijkt.

Ook riep de Chinese overheid andere landen op om strenger te zijn voor de crypto-industrie. Tegelijkertijd is blockchain zonder cryptocurrencies in China al bijna gemeengoed, veel grote bedrijven maken er namelijk al actief gebruik van.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie