Simon Bosch Simon Bosch
13/06/2022 06:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2022 06:30

Ministerie van Financiën VS werkt aan identificatie anonieme crypto-wallets

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Ministerie van Financiën VS werkt aan identificatie anonieme crypto-wallets

Foto: TatiVovchenko/Shutterstock

Eén van de voordelen van cryptocurrencies is dat je ze anoniem kunt gebruiken. Toch zijn de transacties op veel blockchains openbaar, iedereen met de wil en de kunde kan ze dus bekijken. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën is precies dit van plan. Hiermee hoopt het belastingontduiking tegen te gaan.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Criminaliteit via crypto voorkomen

Dat verklaarde adjunct-staatssecretaris Wally Adeyemo op CoinDesks Consensus 2022-conferentie. Op de site van het ministerie is een transcript gepubliceerd. Adeyemo benadrukt dat ‘unhosted wallets’ uitdagingen vormen, omdat ze uitgebuit kunnen worden. Unhosted wallets zijn adressen die niet van een gereguleerd instituut zijn, zoals de wallet-adressen van een exchange of een bank.

Daarmee zal hij bedoelen dat je als investeerder crypto bijvoorbeeld op een eigen hardware wallet kunt plaatsen en vervolgens kunt zeggen dat je deze niet in je bezit hebt. Zo zou je belasting kunnen ontduiken.

Toch zou de oorsprong van deze uitdaging niet bij belastingontduikers liggen. In plaats daarvan waren de financiële sancties tegen Rusland de oorzaak. Rusland had vóór de oorlog een flinke oorlogskas aan buitenlandse valuta (met name dollars) bij buitenlandse banken. Die zijn als gevolg van de oorlog bevroren. Het land zou daardoor cryptocurrencies kunnen gebruiken als manier om de sancties te omzeilen.

Toch is het belangrijk om je te realiseren dat het in de ogen van overheden ook belangrijk is om de transacties van de eigen bevolking te monitoren, en niet alleen die van staatsvijanden. Daarmee kan het criminaliteit zo onaantrekkelijk mogelijk maken.

Advertentie

Cryptocurrencies zijn de toekomst

De aankondiging geeft ook duidelijk aan dat cryptocurrencies zelfs in de ogen van de overheid toekomst hebben. De moeite nemen om alle transacties beter zichtbaar te maken zal een hoop geld kosten, en ook voor een overheid zitten er grenzen aan wat het uit kan geven. Dat betekent dat de overheid het de moeite waard vindt om dit toch te doen.

Eergisteren beschreven we dat we waarschijnlijk middenin een berenmarkt zitten. Crypto-miljardair Mike Novogratz denkt dat de volgende cyclus in oktober van start zal gaan. Als dat zo is, dan is de kans groot dat transacties dan veel beter worden gemonitord. Wees er dus zeker van dat je niets illegaals doet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie