Kevin Schijven Kevin Schijven
22/10/2020 17:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:19

Nederlandse bitcoin bedrijven moeten vanaf 21 november geregistreerd zijn, tientallen aanvragen staan nog open

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse bitcoin bedrijven moeten vanaf 21 november geregistreerd zijn, tientallen aanvragen staan echter nog open

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

De Nederlandsche Bank (DNB) bracht op 21 oktober een update uit omtrent het nieuwe registratieproces voor cryptocurrency-bedrijven in Nederland. De centrale bank meldt dat momenteel 38 bedrijven een aanvraag hebben ingediend.
Vanaf dit jaar hanteert DNB strengere toezichtregels voor “cryptoaanbieders” in de vorm van een registratieplicht. Het registratieproces is op 21 mei van start gegaan. De DNB ontving toen gelijk 48 aanvragen en naderhand nog eens vijf.
De DNB meldt dat bedrijven die al actief waren vóór 21 mei 2020 hun activiteiten mogen voorzetten zonder registratie tot 21 november. Inmiddels staat de eerste cryptoaanbieder, AMDAX, inschreven in het register.
Verder waarschuwt DNB dat voor cryptobedrijven die hun aanvraag nog niet hebben ingediend, er een grote kans bestaat dat zij geen vergunning zullen ontvangen vóór 21 november. In dat geval zullen zij hun werkzaamheden moeten staken totdat ze wel geregistreerd staan.
Momenteel liggen nog 38 aanvragen bij de DNB, maar de centrale bank meldt dat een aantal van hen niet voldoet aan de vereisten. Tevens meldt de DNB dat een aantal al het registratieproces heeft beëindigd. De DNB verwacht nog meer aanvragen de komende tijd.
Veel van deze cryptoaanbieders zijn overigens niet blij met deze nieuw regelgeving. De registratieplicht gaat namelijk verder dan de Europese wetgeving (AMLD5) voorschrijft en de bedrijven moeten zelf voor enorme toezichtkosten opdraaien.
Meerdere cryptobedrijven hadden daarom al van te voren besloten om de deuren te sluiten. Deribit, een grote cryptocurrency-exchange voor derivaten, verhuisde begin dit jaar naar Panama. Onlangs had een anonieme bron aan Crypto Insiders verteld dat de Sanctiewet uit 1977 veel kopzorgen veroorzaakt in de sector.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie