Simon Bosch Simon Bosch
19/01/2024 21:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2024 18:41

Nederlandse overheid zet 205 miljoen euro opzij voor AI

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Dit is het vermogen van aftredend minister-president Rutte

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

De Nederlandse overheid timmert hard aan de weg met maatregelen rondom technologie, en in het bijzonder rondom artificial intelligence (AI). Eerder kondigde het aan de sector in de gaten te houden, nu zal het 204,5 miljoen euro in de sector investeren.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Overheden terughoudend met AI

De afgelopen maanden hebben we vooral de zorgen van overheden, burgers en zelfs bedrijven omtrent AI gehoord. De techniek zou gevaarlijk zijn, en zelfs de mensheid uit kunnen roeien. Dit zou al binnen 2 jaar tijd mogelijk zijn.

Tesla-topman Elon Musk wilde daarom een pauze in de ontwikkeling van complexe modellen. Hij verkoos adequate regulatie boven zo snel mogelijke vooruitgang. Hij was hier verre van de enige in; de brief die het Future of Life Institute (FOLI) werd naast door Musk ook ondertekend door duizenden andere leiders uit de industrie.

Door de enorme hype rondom AI en met name rondom ChatGPT-maker OpenAI was de techniek in één klap één van de meest belangrijke onderwerpen voor overheden. Fan van kunstmatige intelligentie waren ze over het algemeen niet; zo kwam het Europees Parlement in december nog met een pakket aan maatregelen om de samenleving te beschermen.

Tegelijkertijd kondigden de Nederlandse overheid, UNESCO en de Verenigde Naties een samenwerkingsverband aan om AI-wereldheerschappij te voorkomen. Maatregelen genoeg dus, en ook de Nederlandse overheid is nauw betrokken.

Advertentie

Overheid Nederland investéért in AI

Nederland gaat nu een stap verder. Het kabinet is niet alleen bereid om de sector te reguleren, maar ook om erin te investeren. In een persbericht schrijft het kabinet dat het via het Nationaal Groeifonds 204,5 miljoen dollar beschikbaar stelt. GPT-NL heeft bovendien al 13,5 miljoen dollar ontvangen voor de ontwikkeling en toepassen van zijn technieken.

De bedenkers van de geldpot zijn erg duidelijk over de doelstellingen. AI-innovatie is erg belangrijk, zolang het maar veilig kan. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had het volgende te zeggen:

Om de kansen die generatieve AI biedt voluit te benutten moeten we inzetten op meer kennis en meer vaardigheden, Het gaat erom AI-talent te ontwikkelen en te behouden, zodat we generatieve AI kunnen ontwikkelen die voldoet aan Europese normen en waarden.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens benadrukt dat het belangrijk is om als land niet langs de zijlijn te blijven staan. Europa heeft nu al een achterstand ten opzichte van Azië en de VS – meer investeringen zijn dus belangrijk om bij te blijven.

Krijg gratis inzicht in je crypto winst en verlies

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie