Simon Bosch Simon Bosch
29/06/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2023 16:30

Nieuwe crypto wet EU verplicht “zelfvernietigingsknop” in apps

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto wet EU verplicht

Foto: Juice Verve/Shutterstock

De Europese Unie timmert hard aan de weg wat nieuwe wetgevingen rondom cryptocurrencies en de digitale economie betreft. Zo is de nieuwe MiCA-wetgeving officieel aangenomen en komt er een nieuwe vorm van de euro. Ook komt er een nieuwe wet rondom hoe apparaten die aan het internet verbonden zijn data mogen verzamelen. Hier blijkt een controversiële functie voor blockchains in te zitten.

Tornado Cash ontwikkelaar in hoger beroep tegen veroordeling in Nederland
Tornado Cash ontwikkelaar in hoger beroep tegen veroordeling in Nederland

EU wil door met ‘crypto killswitch’

Op Twitter schrijft Thierry Breton van de Europese Commissie dat beleidsmakers binnen de EU het eens zijn geworden over de ‘Data Act’. Deze moet ervoor zorgen dat de data-economie van de toekomst “open en innovatief blijft, maar op onze voorwaarden,” aldus de Franse commissaris. Vooralsnog gaat het nog om een conceptwet, deze moet nog meerdere keren gecontroleerd worden en langs het Europees Parlement voordat het een officiële wet wordt.

Er is nog geen conceptversie van de wet gepubliceerd, maar CoinDesk heeft van zijn eigen bronnen vernomen dat een deel ging over smart contracts. Met smart contracts is het immers mogelijk om op een decentrale en zelfs geautomatiseerde manier interactie te hebben op blockchains. Ook de EU lijkt langzaam tot de conclusie te komen dat blockchains vermoedelijk onderdeel van de toekomst zullen zijn.

Maar ‘op onze voorwaarden’ houdt in dit geval in dat er een wel erg draconische functie zal worden toegevoegd aan de trukendoos van de overheid, namelijk een ‘killswitch’. De EU vond in 2022 dat geautomatiseerde softwareproducten die data uitwisselen op een veilige manier moeten kunnen worden stopgezet. Dit moet in het smart contract zelf worden verwerkt.

Advertentie

Crypto industrie vind killswitch maar niks

Afgelopen maart werd het eerste wetsvoorstel dat betrekking had op smart contracts onthuld. De crypto-industrie vond het een vergaande maatregel die de principes van blockchain negeert en de decentrale aard te boven gaat.

Het lijkt erop dat ontwikkelaars zelf via de wet verplicht zullen zijn om softwarematige aanpassingen te doen. Volgens critici zal het onmogelijk zijn om hieraan te voldoen, omdat het erg ingewikkeld is. Maar volgens de Europese Commissie hoeft de industrie zich helemaal nergens zorgen over te maken. Bestaande smart contracts zonder deze killswitches zullen gewoon legaal blijven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie