Simon Bosch Simon Bosch
29/06/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2023 16:30

Nieuwe crypto wet EU verplicht “zelfvernietigingsknop” in apps

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto wet EU verplicht

Foto: Juice Verve/Shutterstock

De Europese Unie timmert hard aan de weg wat nieuwe wetgevingen rondom cryptocurrencies en de digitale economie betreft. Zo is de nieuwe MiCA-wetgeving officieel aangenomen en komt er een nieuwe vorm van de euro. Ook komt er een nieuwe wet rondom hoe apparaten die aan het internet verbonden zijn data mogen verzamelen. Hier blijkt een controversiële functie voor blockchains in te zitten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU wil door met ‘crypto killswitch’

Op Twitter schrijft Thierry Breton van de Europese Commissie dat beleidsmakers binnen de EU het eens zijn geworden over de ‘Data Act’. Deze moet ervoor zorgen dat de data-economie van de toekomst “open en innovatief blijft, maar op onze voorwaarden,” aldus de Franse commissaris. Vooralsnog gaat het nog om een conceptwet, deze moet nog meerdere keren gecontroleerd worden en langs het Europees Parlement voordat het een officiële wet wordt.

Er is nog geen conceptversie van de wet gepubliceerd, maar CoinDesk heeft van zijn eigen bronnen vernomen dat een deel ging over smart contracts. Met smart contracts is het immers mogelijk om op een decentrale en zelfs geautomatiseerde manier interactie te hebben op blockchains. Ook de EU lijkt langzaam tot de conclusie te komen dat blockchains vermoedelijk onderdeel van de toekomst zullen zijn.

Maar ‘op onze voorwaarden’ houdt in dit geval in dat er een wel erg draconische functie zal worden toegevoegd aan de trukendoos van de overheid, namelijk een ‘killswitch’. De EU vond in 2022 dat geautomatiseerde softwareproducten die data uitwisselen op een veilige manier moeten kunnen worden stopgezet. Dit moet in het smart contract zelf worden verwerkt.

Advertentie

Crypto industrie vind killswitch maar niks

Afgelopen maart werd het eerste wetsvoorstel dat betrekking had op smart contracts onthuld. De crypto-industrie vond het een vergaande maatregel die de principes van blockchain negeert en de decentrale aard te boven gaat.

Het lijkt erop dat ontwikkelaars zelf via de wet verplicht zullen zijn om softwarematige aanpassingen te doen. Volgens critici zal het onmogelijk zijn om hieraan te voldoen, omdat het erg ingewikkeld is. Maar volgens de Europese Commissie hoeft de industrie zich helemaal nergens zorgen over te maken. Bestaande smart contracts zonder deze killswitches zullen gewoon legaal blijven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie