Roy van Krieken Roy van Krieken
14/03/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2023 18:30

EU wil dat smart contracts ‘kill switch’ krijgen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
EU wil dat smart contracts 'kill switch' krijgen

Foto: luckyraccoon/Shutterstock

Het Europees Parlement (EP) heeft een wetsvoorstel aangenomen dat vereist dat smart contracts een zogeheten ‘kill switch’ bevatten. Het doel van de kill switch is om autoriteiten in staat te stellen de uitvoering van een smart contract stop te zetten of aan te passen in geval van illegale activiteit, beveiligingsproblemen of andere onvoorziene gebeurtenissen. Brengt dit het bestaan van smart contracts in gevaar?

Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep
Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep

EU komt met nieuwe crypto wet

De wetgeving hoopt zo consumentenbescherming te vergroten en fraude te voorkomen in de snelgroeiende wereld van decentralized finance (DeFi) en andere blockchain-toepassingen. Smart contracts zijn zelfuitvoerende programma’s die worden opgeslagen op een blockchain en het proces van het uitwisselen van waarde of andere activa kunnen automatiseren. Een soort digitale overeenkomsten dus.

Hoewel smart contracts het potentieel hebben om vele industrieën te revolutioneren, zijn ze niet waterdicht. Bugs, fouten of kwetsbaarheden in de code kunnen leiden tot grote negatieve gevolgen, zoals te zien is geweest bij verschillende DeFi-hacks in de afgelopen jaren.

Het nieuwe EU-wetsvoorstel bepaalt dat smart contract ontwikkelaars externe auditors toegang moeten geven om hun code te beoordelen op fouten en kwetsbaarheden. Deze vereiste beoogt ervoor te zorgen dat smart contracts veilig, betrouwbaar en in overeenstemming met bestaande regelgeving zijn.

Het wetsvoorstel werd breed gesteund door wetgevers die het belang erkenden van het reguleren van de snel evoluerende wereld van DeFi en blockchain. De Europese parlementsleden die het ontwerp van het wetsvoorstel leidden verklaarden dat de wetgeving veel nodige juridische zekerheid zou bieden voor bedrijven en individuen die smart contracts gebruiken.

Gaat de kill switch te ver?

Het nieuwe EU-wetsvoorstel is de laatste ontwikkeling in de wereldwijde trend naar regulering van de cryptocurrency- en blockchain-industrie. Verschillende andere landen, waaronder de VS en Japan, hebben regelgeving geïmplementeerd, of zijn dit op relatief korte termijn van plan, die gericht is op het bevorderen van innovatie en tegelijkertijd consumenten te beschermen.

Sommige critici van het EU-wetsvoorstel beweren echter dat de kill switch-vereiste ingaat tegen de decentrale aard van blockchain technologie. Ze stellen dat een dergelijke vereiste zou kunnen leiden tot centralisatie en de overheid weer macht kan geven op een positie waar ze dat niet gewenst is.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie