Roy van Krieken Roy van Krieken
14/03/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2023 18:30

EU wil dat smart contracts ‘kill switch’ krijgen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
EU wil dat smart contracts 'kill switch' krijgen

Foto: luckyraccoon/Shutterstock

Het Europees Parlement (EP) heeft een wetsvoorstel aangenomen dat vereist dat smart contracts een zogeheten ‘kill switch’ bevatten. Het doel van de kill switch is om autoriteiten in staat te stellen de uitvoering van een smart contract stop te zetten of aan te passen in geval van illegale activiteit, beveiligingsproblemen of andere onvoorziene gebeurtenissen. Brengt dit het bestaan van smart contracts in gevaar?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU komt met nieuwe crypto wet

De wetgeving hoopt zo consumentenbescherming te vergroten en fraude te voorkomen in de snelgroeiende wereld van decentralized finance (DeFi) en andere blockchain-toepassingen. Smart contracts zijn zelfuitvoerende programma’s die worden opgeslagen op een blockchain en het proces van het uitwisselen van waarde of andere activa kunnen automatiseren. Een soort digitale overeenkomsten dus.

Hoewel smart contracts het potentieel hebben om vele industrieën te revolutioneren, zijn ze niet waterdicht. Bugs, fouten of kwetsbaarheden in de code kunnen leiden tot grote negatieve gevolgen, zoals te zien is geweest bij verschillende DeFi-hacks in de afgelopen jaren.

Het nieuwe EU-wetsvoorstel bepaalt dat smart contract ontwikkelaars externe auditors toegang moeten geven om hun code te beoordelen op fouten en kwetsbaarheden. Deze vereiste beoogt ervoor te zorgen dat smart contracts veilig, betrouwbaar en in overeenstemming met bestaande regelgeving zijn.

Het wetsvoorstel werd breed gesteund door wetgevers die het belang erkenden van het reguleren van de snel evoluerende wereld van DeFi en blockchain. De Europese parlementsleden die het ontwerp van het wetsvoorstel leidden verklaarden dat de wetgeving veel nodige juridische zekerheid zou bieden voor bedrijven en individuen die smart contracts gebruiken.

Gaat de kill switch te ver?

Het nieuwe EU-wetsvoorstel is de laatste ontwikkeling in de wereldwijde trend naar regulering van de cryptocurrency- en blockchain-industrie. Verschillende andere landen, waaronder de VS en Japan, hebben regelgeving geïmplementeerd, of zijn dit op relatief korte termijn van plan, die gericht is op het bevorderen van innovatie en tegelijkertijd consumenten te beschermen.

Sommige critici van het EU-wetsvoorstel beweren echter dat de kill switch-vereiste ingaat tegen de decentrale aard van blockchain technologie. Ze stellen dat een dergelijke vereiste zou kunnen leiden tot centralisatie en de overheid weer macht kan geven op een positie waar ze dat niet gewenst is.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie