Roy van Krieken Roy van Krieken
23/11/2021 14:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2021 14:01

Nieuwe regelgeving voor bitcoin betalingen gepubliceerd door ECB

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe regelgeving voor bitcoin betalingen gepubliceerd door ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op maandag in een persbericht een raamwerk ter regulatie van digitale betalingen aangekondigd. Cryptocurrencies, stablecoins en andere digitale betalings tokens zullen hier binnen vallen. Het lijkt er dus op dat er eindelijk een uniforme Europese regulatie van de wereld van digitale activa aan zit te komen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto regulatie

Het nieuwe Payment Instruments, Schemes and Arrangements (PISA) raamwerk dat werd aangekondigd door de centrale bank is bedoeld om het huidige regulerende systeem te vervangen. Het systeem dat hiervoor in de plaats komt zal als doel hebben om onder meer het digitale betalingsverkeer van bedrijven onder ogen te krijgen.

Het komt daarom niet als een verrassing dat zowel cryptocurrencies als stablecoins een belangrijk onderdeel zullen vormen van dit vernieuwde PISA raamwerk.

“Het PISA raamwerk zal ook crypto-activa gerelateerde diensten omvatten, zoals het accepteren van crypto-activa door handelaren binnen een card-payment stelsel en de optie om met crypto-activa te betalen, te zenden of te versturen via een elektronische wallet.”

Volgens een topman van de ECB, Fabio Panetta, was de stap om de regulatie van de Europese crypto industrie op de schop te nemen een logische. Volgens Panetta zorgde de bijna exponentiële groei van de innovatieve sector op Europese bodem ervoor dat de ECB praktisch gedwongen werd om deze nieuwe regulerende stappen te ondernemen.

Bedrijven die vallen onder de jurisdictie van de ECB hebben tot november 2022 om zich te gaan houden aan de nieuwe regels van de PISA. 

Stablecoins

Vooral de stablecoin markt is een doorn in het oog voor de ECB. Al langere tijd zijn lidstaten van de Europese Unie huiverig voor de mogelijke gevolgen van een alsmaar groeiende stablecoin markt. In september van 2020 vroegen ministers van onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië aan de ECB om voor eens en altijd de stablecoin markt te reguleren.

Volgens deze landen zouden stablecoins niet mogen bestaan op Europees grondgebied voordat de sector voldoet aan alle regulerende eisen.

Niet alleen Europa maakt zich grote zorgen over stablecoins. Ook de Verenigde Staten is al langer van plan om in de nabije toekomst vergaande regulatie van deze soort cryptocurrencies door te voeren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie