Simon Bosch Simon Bosch
24/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2023 04:00

Noord-Koreaanse hackers willen enorme bitcoin buit verkopen, zegt FBI

Nieuws
Noord-Korea steelt 80% minder crypto, maar het klinkt beter dan het is

Foto: Gwoeii/Shutterstock

Er zijn maar weinig landen op de wereld waarvan de overheid zo’n beruchte hacker is als Noord-Korea. De hacks zijn namelijk niet gericht op bijvoorbeeld nationale veiligheid, maar zitten direct in crimineel territorium. Nu zouden staatshackers een enorme hoeveelheid bitcoin (BTC) willen verkopen.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Lazarus wil gestolen bitcoin verkopen

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwt crypto-bedrijven in een persbericht over de mogelijkheid dat de Noord-Koreaanse hackersgroepen Lazarus Group en APT38 kunnen gaan proberen om ruim 40 miljoen dollar aan bitcoin te verkopen. Aan de Noord-Koreaanse staat gelieerde hackers zouden ongeveer 1.580 BTC hebben gestolen.

De FBI heeft de tokens herleid tot zes verschillende wallet-adressen, die de hackers zouden kunnen gebruiken om de tokens op crypto exchanges te verkopen. De wetshandhaver denkt dat het bedrag afkomstig is van verschillende grote hacks. Zo zat Lazarus vermoedelijk achter de hack van de crypto-betalingsverwerker Alphapo (schade: $60 miljoen), de betalingsverwerker CoinsPaid ($37 miljoen) en crypto-walletprovider Atomic Wallet (ruim $100 miljoen dollar).

Advertisement

Noord-Korea financiert kernwapens met crypto

En dat zijn slechts de cijfers van de afgelopen tijd, de staatshackers zijn al veel langer bezig. Zo beschuldigde de FBI Lazarus begin dit jaar van de in juni van 2022 uitgevoerde hack van het cross-chain bridge-protocol Harmony Horizon. Dit protocol verloor eveneens ruim 100 miljoen dollar aan cryptocurrencies.

De diefstal op het bridge-protocol Ronin was nog veel groter, daar zouden de hackers meer dan 600 miljoen dollar mee hebben verdiend.

Hacks zouden een belangrijke bron van inkomsten vormen voor het bijzonder gesloten land. Hiermee haalt het namelijk genoeg geld op om zijn kernwapenprogramma mee te financieren. Maar de bearmarkt van 2022 gooide aardig wat roet in het eten. Ook de gestolen coins zijn namelijk minder waard geworden, wat de financiering erg onder druk heeft gezet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement