Simon Bosch Simon Bosch
26/07/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/07/2023 04:00

President Poetin tekent wet voor Russische digitale ‘crypto’ roebel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
President Poetin tekent wet voor Russische digitale 'crypto' roebel

Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

De crypto-industrie zet ondanks de nodige obstakels grote stappen vooruit, maar overheden zitten ook niet bepaald stil. Wereldwijd willen centrale banken ook een soort cryptocurrencies voor nationale valuta onder de naam Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Ook Rusland ziet hier wel brood in. Recentelijk heeft Ruslands president Vladimir Poetin een wet ondertekend waarmee de Russische centrale bank groen licht heeft om een digitale roebel te introduceren.

Amerikaans leger moet crypto testen: Senaat ziet potentie
Amerikaans leger moet crypto testen: Senaat ziet potentie

Poetin tekent digitale crypto roebel wet

Dat blijkt uit een officieel document op de site van de Russische overheid. De wetgeving omtrent de volledig digitale versie van de roebel zal op 1 augustus 2023 van kracht gaan, waarmee de Russische centrale bank vanaf die dag zijn eerste proefproject met consumenten op mag zetten. Volgens de verwachting zal dat project via 13 Russische commerciële banken lopen, waaronder via Sberbank. Banken worden dus niet uitgefaseerd met deze CBDC.

Uit de nieuwe wet wordt echter ook duidelijk dat het vooralsnog gaat om niet meer dan alleen een proefproject. Artikel 3 van de wet constateert namelijk dat wijzigingen aan bestaande wetten omtrent faillissementen en erfenissen pas in augustus van 2024 in zullen gaan.

Aan de Russische pers benadrukte Ruslands gouveneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, dat niemand verplicht wordt om deel te nemen aan het project. De centrale bank hoopt dat de CBDC praktischer en goedkoper zal zijn voor individuen en bedrijven dan de bestaande opties. De digitale roebel zal dus een derde soort roebel vormen, naast cash en reguliere al digitale roebels in het Russische financiële systeem.

Advertentie

Bijna elk land ontwikkelt al een CBDC

Rusland is bovendien niet de enige die al zover is. China heeft al uitgebreide proeven met de digitale yuan lopen, ambtenaren krijgen bijvoorbeeld al in de digitale yuan betaald. Ook de Europese Unie werkt aan een CBDC, maar verschillende leden van het Europees Parlement hebben moeite om het nut van een digitale euro te begrijpen.

Dat CBDC’s hoogstwaarschijnlijk gaan komen is in ieder geval duidelijk. Volgens de Bank of International Settlements (BIS) werkt van bijna elk land de centrale bank aan zo’n valuta. Tegen 2030 zouden er al 24 volledig digitale fiat-valuta zijn geïntroduceerd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Advertentie