Timo Bult Timo Bult
27/01/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2023 20:01

Ransomware hackers die bitcoin eisten te kijk gezet door politie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
1,65 miljard euro waaronder crypto ingenomen in enorme witwaszaak

Foto: Matt Rakowski / Shutterstock.com

Ransomware is een vervelende trend die veel schade veroorzaakt bij bedrijven, overheden en individuen. De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft onlangs echter in samenwerking met onder andere de Nederlandse politie een grote slag geslagen. Het wist met een grote internationale actie maar liefst $130 miljoen aan ransomware-betalingen te voorkomen, die vaak in bitcoin (BTC) worden geëist.

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nederlandse politie infiltreert hackersgroep

Uit een persbericht van de FBI blijkt dat het in samenwerking met de Nederlandse National High Tech Crime Unit en de Duitse politie een grote actie heeft uitgevoerd. In juli 2022 infiltreerden de autoriteiten de Hive ransomwaregroep. Die groep zou meer dan 1.500 slachtoffers hebben gemaakt in 80 landen met ransomware. Hierbij waren onder andere ziekenhuizen, scholen en belangrijke infrastructuur het doelwit, waar meer dan $100 miljoen werd buitgemaakt.

Ransomware is software die stiekem op de computer van een slachtoffer wordt geïnstalleerd. Vervolgens worden alle gegevens versleuteld waarna losgeld wordt geëist. Pas wanneer dit wordt betaald, vaak met bitcoin of een andere crypto, krijgt het slachtoffer weer toegang tot de versleutelde data. Onder andere MediaMarkt zou in het verleden slachtoffer zijn geworden van deze groep.

Hive ging echter nog een stap verder. Voordat de ransomware werd geactiveerd verzamelden zij namelijk gevoelige data over het slachtoffer. Denk daarbij aan gevoelige financiële informatie of beeldmateriaal. Als het slachtoffer het bedrag niet zou betalen dan dreigde de groep deze data te publiceren.

Actie voorkwam $130 miljoen aan bitcoin losgeldbetalingen

De actie van onder andere de Nederlandse politie heeft een mooi resultaat. Doordat de groep geïnfiltreerd kon worden, kon de politie de sleutels tot de versleutelde data aan de slachtoffers geven. Zodoende werd met 300 ontsleutelcodes voor $130 miljoen aan losgeldbetalingen voorkomen. Daarnaast hebben zo’n 1.000 slachtoffers die in het verleden slachtoffer werden van ransomware tevens een sleutel gekregen.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat ransomware-aanvallen steeds minder succesvol worden. Dat neemt niet weg dat iedereen het zekere voor het onzekere moet nemen en dus adequate beveiligingsmaatregelen moet nemen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie