Timo Bult Timo Bult
20/01/2023 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 06:04

Opvallend: Buitgemaakt crypto met ransomware daalde enorm in 2022

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Opvallend: Buitgemaakt crypto met ransomware daalde enorm in 2022

Foto: MVelishchuk/Shutterstock

De opbrengsten die criminelen in 2022 uit ransomware haalden waren veel kleiner dan het jaar ervoor. Dat schrijven analisten van blockchain-analysebedrijf Chainalysis in een nieuw rapport. In het rapport worden een aantal waarschijnlijke oorzaken gegeven voor de afname.

Leuk nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Afname in crypto losgeld

In het rapport schrijft Chainalysis dat er in 2020 en 2021 nog ongeveer $765 miljoen buit werd gemaakt middels ransomware. Maar in 2022 is dit met 40% gedaald naar een bedrag van $456,8 miljoen. De gegevens zijn waarschijnlijk niet compleet doordat er mogelijk ongeïdentificeerde wallet-adressen zijn die nu nog onder de radar vliegen, merkt Chainalysis op.

Ransomware is software die stiekem op bijvoorbeeld laptops en computers wordt geïnstalleerd en het hele systeem vergrendelt. Pas wanneer het slachtoffer een bepaald bedrag aan losgeld betaalt, vaak in crypto zoals bitcoin (BTC), wordt het systeem weer ontgrendeld. Ransomware wordt in het Nederlands ook wel gijzelsoftware genoemd.

Dat betalen van het losgeld is cruciaal voor de criminelen willen zij winst maken. Slachtoffers lijken steeds minder gewillig te worden om het geëiste bedrag ook daadwerkelijk te betalen. Chainalysis merkt op dat in 2020 nog 70% van alle aanvallen afliep met een betaling door het slachtoffer. Vorig jaar is dat percentage echter geslonken tot 41%.

Regelgeving en verzekeringen mogelijke reden

Deze enorme afname maakt ook dat ransomware-aanvallen minder lucratief zijn geworden, zoals te zien in de afnemende opbrengsten. Chainalysis noemt het in september 2021 uitgegeven advies door de Amerikaanse OFAC als een reden. Wanneer bedrijven het losgeld betalen bestaat namelijk de kans dat ze de sanctiewet overtreden. Dit zou juridisch gezien een enorm probleem kunnen vormen voor deze bedrijven.

Daarnaast sturen cyberverzekeringspartijen steeds meer aan op effectievere beveiligingsmaatregelen. Allan Liska, analist en ransomware-expert, legt in het rapport uit:

“Cyberverzekeringen hebben echt het voortouw genomen door niet alleen aan te scherpen wie zij zullen verzekeren, maar ook waarvoor verzekeringsuitkeringen kunnen worden gebruikt, zodat zij veel minder geneigd zijn hun klanten toe te staan een verzekeringsuitkering te gebruiken om losgeld te betalen,”

Alhoewel elk beetje buitgemaakte crypto natuurlijk teveel is, lijkt de trend zich in de juiste richting te ontwikkelen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement