Erik Juffermans Erik Juffermans
19/02/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2023 08:00

Rechter wil internet voor FTX ex-CEO Sam Bankman-Fried verbieden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Aparece la primera foto del

Foto: Morocko/Shutterstock

Afgelopen week bleek dat Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalig CEO van het gevallen FTX, gebruikmaakte van een VPN om zijn internet te maskeren. De rechter in de zaak tegen SBF overwoog daarom het internet volledig te verbieden voor SBF, meldt journalist David Gura. Bij nader overleg met het juridische team van SBF is dit plan nog niet doorgezet, maar wordt eerst een consultant ingeschakeld om de implicaties van de technologie in de rechtszaal uit te leggen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

VPN-gebruik SBF

De zorgen over het internetgebruik van SBF komen in de nasleep van het nieuws dat SBF contact zou hebben gehad met oud collega’s. Bankman-Fried had contact gezocht met voormalig en huidige medewerkers van FTX en Alameda Research. De rechter besloot op basis hiervan het gebruik van berichtendiensten volledig te verbieden voor SBF.

Op 29 januari en 12 februari maakte SBF gebruik van een VPN. Volgens zijn advocaten heeft SBF enkel naar sport gekeken; de Super Bowl. De aanklagers menen echter dat het VPN-gebruik van SBF “meerdere potentiële implicaties” heeft.

De rechtszaak tegen SBF zit momenteel in de voorbereidende fase, en SBF is op borgtocht vrij. Hij is momenteel inwonend bij zijn ouders in Californië. De start van de rechtszaak staat gepland voor oktober dit jaar. Er hangen SBF acht criminele aanklachten boven het hoofd, waaronder fraude.

Crypto exchanges in een kwaad daglicht

In november stortte de crypto exchange FTX van Sam Bankman-Fried ineen. De reden was een massale bankrun nadat nieuws naar buiten kwam dat de exchange sjoemelde met tegoeden van gebruikers. Er werd vanuit FTX geld gestuurd naar een ander bedrijf van SBF, Alameda Research. Tot dusverre houdt SBF zijn onschuld vol. Hij zou nooit op de hoogte zijn geweest van de financiële connectie tussen de twee partijen.

Deze week werd ook bekend dat de grote crypto exchange Binance in 2021 grote sommen geld overmaakte naar een handelsfirma van Changpeng Zhao, de CEO van Binance. Momenteel zijn er echter nog geen details bekend over deze transacties. Wel doet het enigszins denken aan het FTX verhaal.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie