Erik Juffermans Erik Juffermans
17/02/2023 13:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2023 13:14

Binance in opspraak: Exchange stuurde $400 miljoen naar bedrijf van CEO

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance baas reageert op geruchten over bitcoin dump

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

De afgelopen week heeft Binance de wind flink tegen in verband met de beschuldigingen van de Security and Exchange Commission (SEC) omtrent BUSD. Daar komt nu een schepje bovenop. Binance zou in 2021 grote sommen geld hebben overgemaakt naar Merit Peak Ltd., een handelsfirma van de CEO van Binance, Changpeng “CZ” Zhao. Het ging destijds om 400 miljoen dollar.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Verdachte Binance transacties

Persbureau Reuters kwam naar buiten met deze informatie. Volgens het rapport begonnen de transacties eind 2020 en liepen ze een aantal maanden door in 2021. Het is op het moment nog niet duidelijk of het geld van klanten was. Binance heeft nog niet gedetailleerd gereageerd op het nieuws. Wel meent een woordvoerder dat het nieuws “gedateerd” is.

De komende dagen zal er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen rondom de transacties. Op het eerste zicht doet het echter vaag herinneren aan het FTX fiasco. 

Het stablecoin landschap verandert

Zoals gezegd, heeft Binance betere weken gekend. Eind vorige week werd de stablecoin van Binance, BUSD, onder vuur genomen door de SEC. BUSD is volgens de beschuldigingen een ongeregistreerd effect. Paxos, het bedrijf dat BUSD uitgeeft namens Binance, is per direct gestopt met het minten van nieuwe stablecoins. 

Daarnaast zijn Binance en Paxos inmiddels bezig met het burnen, of vernietigen, van BUSD tokens. Honderden miljoen dollars aan BUSD werden op deze manier al uit de circulatie gehaald. Via Twitter maakte de CEO van Binance, CZ, bekend dat de marktaanbod van BUSD is gekrompen met bijna 2,5 miljard dollar. Naast het burnen is een groot deel van dit bedrag omgezet in USDT, de meest bekende stablecoin. 

Ook het aanbod van USDC, de nummer twee op de lijst van grootste stablecoins, daalde fors. Een daling van ruim 700 miljoen dollar. USDT lijkt het marktaandeel van BUSD en USDC vooralsnog op te slurpen. CZ maakte eerder deze week bekend mogelijkheden voor non-usd stablecoins te gaan verkennen in reactie op het regulatie beleid van de Amerikaanse autoriteiten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie