Erik Juffermans Erik Juffermans
07/06/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2023 04:00

Ripple rechtszaak: overheid verwijdert bio van sleutelfiguur

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

William Hinman was vanaf 2017 tot 2020 directeur van de ‘corporate finance division’ van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hinman kwam recent nog in het nieuws omdat hij in zijn tijd bij de SEC ooit in een toespraak zei dat ethereum (ETH) geen effect is. Deze uitspraak van hem echoot nog altijd na in bijvoorbeeld de rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de SEC. Nu lijkt de SEC alle banden met Hinman te willen verdoezelen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC dumpt Hinman voorgoed?

Waar tot voor kort de biografie van William Hinman op de website van de SEC erg uitgebreid was, met een gedetailleerde beschrijving van zijn verleden, is dat niet meer het geval. Nu is zijn bio ingekort tot een enkele regel: “Hinman was de directeur van SEC’s corporate finance division vanaf 2017 tot 2020.” Opmerkelijk is dat de pagina’s van andere individuen, die dezelfde positie bestreken, onaangetast zijn gebleven. Dit bleek uit onderzoek van een Twitter account.

De grote vraag is waarom de SEC tot deze actie overgaat. Tot zover heeft de SEC zelf geen toelichting gegeven voor de aanpassing. Wat wel te concluderen valt is dat de commissie niet meer geassocieerd lijkt te willen worden met Hinman. Wellicht omdat zijn uitspraken over crypto loodrecht op de ideologie van de SEC staan.

Desondanks valt het op dat ethereum niet benoemd wordt als effect in de nieuwe aanklacht tegen Binance.

Wetsvoorstel op basis van Hinman’s woorden

Zoals gezegd galmen de woorden van Hinman van jaren later nog steeds na. Destijds meende Hinman dat ETH geen effect is omdat het voldoende gedecentraliseerd zou zijn. Zijn uitspraken worden zelfs als bewijsstuk gebruikt door Ripple in diens juridische conflict met de SEC. Er is momenteel zelfs een wetsvoorstel in ontwikkeling gebaseerd op Hinman’s definitie van ‘gedecentraliseerd’, deelt Messari oprichter Ryan Selkis via Twitter.

Mogelijk zal in het wetsvoorstel gebruik worden gemaakt van ‘Hinman’s test’. Een test om vast te stellen of een crypto asset decentraal genoeg is of niet. Het wetsvoorstel is echter nog in de eerste fases en of Hinman’s theories ook echt tot een werkende wet zullen leiden is allesbehalve zeker.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie