Robin Hazekamp Robin Hazekamp
03/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/07/2023 05:00

Rus gearresteerd voor crypto donaties aan Oekraïne

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rus gearresteerd voor crypto donaties aan Oekraïne

Foto: evan_huang/Shutterstock

Een Russische bewoner in het oosten van Rusland is opgepakt vanwege beschuldigingen dat hij het Oekraïense leger financierde met cryptocurrencies. Volgens een Russische krant doneerde de barmhartige man aan een organisatie die militaire en medische hulpmiddelen kocht voor het Oekraïense leger.

Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Crypto regels in EU verscherpt - banken en exchanges onder vuur

Rus doneert crypto aan Oekraïense leger

Op 21 juni is in het Sovetsko-Gavansky district in het oosten van Rusland een Russische burger genaamd Alexander Vecherko door de Russische inlichtingendienst FSB (voormalig bekend als KGB) opgepakt. De man doneerde aan een organisatie die nachtvizieren, onbemande luchtvaartuigen, munitie en medische hulpmiddelen kocht voor het Oekraïense leger. De man doneerde aan de organisatie via cryptocurrency, waarbij hij waarschijnlijk gebruik maakte van de USDT stablecoin van Tether. 

De FSB heeft de man gearresteerd voor landverraad. Volgens het wetboek kan de man worden veroordeeld tot een celstraf tussen de 12 en 20 jaar. Echter is er vanaf begin april dit jaar een nieuw maximum ingesteld. Het nieuwe maximum maakt het mogelijk om landverraders tot levenslange celstraf te veroordelen. Het aanpassing is hoofdzakelijk ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne, waarbij desertie en verraad binnen het Russische leger een veelvoorkomend verschijnsel is. 

Advertentie

Al meer dan $70 miljoen gedoneerd

De FSB kon de donaties aan het Oekraïense leger traceren wegens de publieke beschikbaarheid van alle transacties. Nadat de geldstroom door de FSB werd gespot werden de namen achter de wallets ontcijferd. Niet lang daarna kon de inlichtingendienst de Rus konden oppakken. Om zijn donatie te verhullen had de man wellicht beter zogeheten privacy tokens zoals monero (XMR) of zcash (ZEC) kunnen gebruiken, die zowel de identiteit van de ontvanger en verstuurder verhullen evenals de omvang van de transactie.

Sinds het conflict in Oekraïne uitbrak heeft het land meer dan $70 miljoen aan crypto donaties ontvangen. Het meeste hiervan is gebruikt om het Oekraïense leger te ondersteunen en om humanitaire hulp te bieden. De Oekraïense overheid heeft een aantal crypto fundraiser platforms opgezet waar men geld kan doneren aan Oekraïne. Hieronder vallen de officiële website van het Oekraïense ministerie van digitale transformatie en de non-profitorganisatie Come Back Alive.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Advertentie