Erik Juffermans Erik Juffermans
12/02/2024 18:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/02/2024 15:43

Stad in Spanje wordt getransformeerd tot crypto hub

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
spanje-crypto-hub-torreviesje

Foto: Shutterstock/Alex Tihonovs

Op 6 februari heeft een Spaans stadje heel spannende crypto plannen aangekondigd. Het bestuur van Torrevieja, een toeristische trekpleister in de buurt van Alicante, heeft namelijk plannen om een ware crypto hub te worden. Het stadje met een populatie van 82 duizend mensen gaat winkels toestaan om crypto betalingen te accepteren.

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie

Een Spaanse crypto-stad

De plannen zijn onderdeel van een “ambitieus digitaal transformatieproject”, aldus de woorden van het bestuur van Torrevieja. De eerste stap hierbij is het “promoten van handel”. Hierbij kunnen mensen dus met crypto assets betalen in winkels. Met gebruik van blockchain technologie wil Torrevieja de handel gaan digitalizeren.

Ook is bekendgemaakt dat de Universiteit van Alicante cursussen gaat aanbieden aan lokale bedrijven zodat deze meer kunnen leren of betalingen doen met digitale assets.

In toekomstige fases zal er geprobeerd worden nieuwe banen te creëren in de technologische sector en financieringen voor bedrijven te genereren.

Sinds 2015 is het overigens al legaal om in Spanje te betalen met crypto. Maar tot op heden zijn er nooit projecten van de grond gekomen om wijde adoptie hiervan te promoten. Het cryptoproject van Torrevieja is dus een primeur.

Spanje heeft stablecoin plannen

Het project getuigt van de crypto gezinde positie van Spanje. Zo nam in 2023 het aantal crypto bedrijven in het land toe met ruim 50 procent. Ook werd begin deze maand bekend dat Spanje gaat starten met de testfase voor een eigen stablecoin, de EURM. 

Hoewel het niet specifiek benoemd wordt lijken de EURM plannen van de onderdeel te zijn van de Spaanse Central Bank Digital Currency (CBDC) plannen. Sinds 2022 is de Spaanse centrale bank, de Bank of Spain, al bezig met het werken aan een CBDC. In het verleden maakte de bank al bekend een eigen CBDC te ontwikkelen, onafhankelijk van de Europese plannen voor een gezamenlijke digitale euro.

Of het crypto project in Torrevieja iets met deze pilot te maken heeft, en in hoeverre de EURM stablecoin hierbij een rol gaat spelen is onduidelijk.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie