Max Duiker Max Duiker
02/05/2024 18:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2024 15:08

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), komt onder de crypto gemeenschap veelvuldig in opspraak. Dit is met name te danken aan zijn felle aanpak, waarin menig crypto bedrijf een rechtszaak aan zijn broek krijgt.

De SEC voorzitter zou zomaar zelf in de problemen kunnen komen. Hij wordt namelijk door Patrick McHenry, de voorzitter van het House Financial Services Committee, beschuldigd van het misleiden van het Congres over zijn standpunten betreffende Ethereum (ETH).

Gensler weigerde tijdens een hoorzitting vragen te beantwoorden over de classificatie van ethereum door de SEC. Dit gebeurde ondanks het feit dat de overheidsinstantie eerder al had besloten dat ETH als een effect beschouwd moest worden.

In tegenstelling onthullen documenten van een recente rechtszaak die door technologiebedrijf Consensys tegen de SEC is aangespannen dat de SEC een onderzoek naar de aard van ETH uitvoerde dagen voordat Gensler in april 2023 getuigde.

Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst
Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst

Impact op crypto

Indien ethereum als een effect wordt geclassificeerd, zou het onderworpen zijn aan strengere regulering en compliance vereisten die gelden voor traditionele financiële instrumenten. Dit omvat registratie-eisen, uitgebreide rapportages en naleving van diverse beveiligingsvoorschriften.

De classificatie van de digitale munt zou ook voor een domino-effect kunnen zorgen betreffende andere digitale activa in de Verenigde Staten. Ethereum is een basis voor vele andere crypto projecten. Als ETH als een effect wordt beschouwd, zouden andere tokens die op het Ethereum netwerk zijn gecreëerd of die gebruikmaken van gelijkaardige mechanismen ook als effecten kunnen worden gezien.

Advertentie

Speculaties vertrek Gensler

De geruchten laaiden onlangs op over een mogelijk vertrek van Gensler. Op 17 april begon hij op socialmediaplatform X een post door te reflecteren op zijn tijd bij de overheidsinstantie, waarin hij getuige was van aanzienlijke acties tegen de crypto handel en inspanningen om de markten te verbeteren.

De post leidde tot speculaties, zeker met de Amerikaanse presidentsverkiezingen op komst en de gebruikelijke praktijk dat een SEC voorzitter aftreedt bij de verkiezing van een nieuwe president.

De onverwachte wending in het laatste deel van Gensler’s bericht, waarin hij de toekomstige prioriteiten van de SEC zoals striktere regelgeving en cybersecurity benadrukte, zorgde echter voor onduidelijkheid. Sommigen zien het bericht als een grap, terwijl anderen vooralsnog kritisch zijn.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Advertentie