Timo Bult Timo Bult
31/10/2022 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2022 13:11

‘SEC stevent af op stuitende nederlaag in XRP rechtszaak’

Nieuws
XRP investeerders spannen rechtszaak aan tegen Coinbase

Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock

De XRP rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is in volle gang en de grote vraag blijft wie er gaat winnen. De uitslag van de zaak kan grote gevolgen hebben voor de crypto-industrie in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Volgens Roslyn Layton, een senior contributor voor Forbes, lijkt het er steeds meer op dat Ripple aan het langste eind zal trekken.

Beruchte oprichter Terra-netwerk aansprakelijk gesteld in fraudezaak

SEC op weg naar stuitende nederlaag in XRP rechtszaak

Layton schrijft in een bijdrage op Forbes dat de SEC “verdwaald is geraakt in een doolhof van eigen makelij.” Ze doelt hiermee op de claim dat XRP een effect zou zijn. Ruim twee jaar later blijkt dat Ripple nog altijd terugvecht en er geen gras over laat groeien.

De SEC claimt dat alle XRP verkopen effecten betroffen waarmee Ripple de effectenwetgeving zou hebben overtreden. Dit zou al sinds 2013 het geval zijn en de toezichthouder vindt dat Ripple dit had moeten weten. Dit terwijl de SEC dit op dat moment zelf nog niet eens zeker wist.

Advertentie

Hinman speech extreem belangrijk in Ripple rechtszaak

Volgens Layton is de Hinman speech een zeer belangrijk bewijsstuk in de zaak. Hij zou in 2018 hebben gesteld dat ethereum (ETH) géén effect betrof omdat het naar verloop van tijd gedecentraliseerd is geworden. De SEC heeft 18 maanden lang geprobeerd de documenten omtrent deze speech niet te overhandigen, maar in het Ripple nieuws was laatst te lezen dat Ripple de documenten dan toch eindelijk heeft ontvangen.

Bovendien krijgt Ripple nu steun vanuit allerlei hoeken, waaronder duizenden XRP bezitters, organisaties als de Blockchain Association en bedrijven als TapJets. Zij stuurden zogenoemde “amicus briefs,” een soort betoog die de rechter zal meenemen in haar oordeel.

Layton stelt dat er volgens haar maar een uitweg is voor de SEC die niet uitdraait op een pijnlijk verlies:

“Ripple’s general counsel, Stuart Alderoty, heeft duidelijk gemaakt dat ze “binnen een minuut” zouden schikken en een boete zullen betalen als de SEC duidelijk maakt dat het huidige XRP geen effect is. Nu hij zijn politieke kapitaal heeft verspeeld, zou Gensler [voorzitter van de SEC] de deal moeten aannemen.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie