Thom Derks Thom Derks
21/10/2022 10:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/10/2022 10:11

Ripple scoort winst in XRP rechtszaak, bemachtigt cruciale documenten

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple CEO: Rechter zal dit jaar uitspraak doen in XRP rechtszaak

Foto: Van dii/Shutterstock

Na 18 maanden en 6 gerechtelijke bevelen, is Ripple Labs erin geslaagd om de zogenaamde “Hinman documenten” te bemachtigen. Dit is een serie van interne mails en documenten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), op basis waarvan geconcludeerd werd dat ethereum (ETH) niet als effect kwalificeert.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Waarom is dat relevant?

De SEC klaagde in december 2020 de bestuurders van Ripple Labs aan voor het organiseren van een illegale effectenuitgifte. Dit betekent in feite dat de SEC de XRP token kwalificeert als een effect onder de Amerikaanse wetgeving. Het is nu aan de rechter om te bepalen of de SEC daar gelijk in heeft en Ripple Labs zelf betwist dat natuurlijk.

Een effect kun je het beste zien als een financieel product waar een bepaalde winstverwachting aanhangt, denk bijvoorbeeld aan een aandeel. Om particulieren te beschermen, zijn er allerlei regels verbonden aan het uitgeven van effecten. Je mag ze in ieder geval niet zomaar op de markt brengen.

De SEC is nu van mening dat Ripple Labs precies dit gedaan heeft. Mocht de SEC daar gelijk in krijgen, dan is de kans groot dat de XRP token van de beurzen verdwijnt. Om een effect op een beursplatform te noteren heb je namelijk bepaalde licenties nodig, die partijen als Coinbase, Binance en Kraken niet hebben.

Advertentie

De Hinman documenten

Nu is Ripple Labs erin geslaagd om de Hinman documenten te bemachtigen en volgens het hoofd van de juridische afdeling van Ripple Labs waren die documenten het gevecht van 18 maanden meer dan waard. Op dit moment mogen ze nog niets zeggen over de documenten en moet alles intern blijven, maar als we de woorden vanuit het Ripple-kamp mogen geloven, dan ziet de boel er rooskleurig uit voor het project.

De Hinman documenten draaien om voormalig SEC-bestuurder William Hinman, die in 2018 een speech verklaarde dat Ethereum – net als Bitcoin – “voldoende decentraal” was en daarom niet onder de federale effecten-wetgeving viel.

Nu heeft Ripple Labs de interne discussie omtrent de toespraak van Hinman te pakken weten te krijgen. Dat is mogelijk relevant, omdat hiermee de argumenten voor de beslissing om ethereum niet als effect te kwalificeren openbaar worden. Dat kan de advocaten van Ripple Labs helpen en de SEC mogelijk in zijn hemd zetten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie