Thom Derks Thom Derks
18/01/2023 18:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2023 18:00

XRP investeerders spannen rechtszaak aan tegen Coinbase

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple contra la SEC: ¿el resultado será una cuantiosa multa?

Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock

Je kunt zeggen wat je wil over Ripple en zijn XRP token, maar het is in ieder geval nooit saai rondom het project. Ripple is al enige tijd in een juridische strijd verwikkeld met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Kort nadat de SEC Ripple eind 2022 aanklaagde, besloot Coinbase om XRP van zijn crypto exchange te verwijderen. Nu blijkt dat het populaire beursplatform tokens van een airdrop, die bedoeld waren voor XRP investeerders, voor zichzelf hield en dat resulteert nu in een nieuwe rechtszaak

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

XRP investeerders klagen Coinbase aan

Niet lang geleden, op 9 januari, vond de airdrop van de Flare Network Token (FLR) plaats. Dit is een airdrop die speciaal werd gehouden onder tokenhouders van XRP. Investeerders kregen voor iedere XRP token één FLR in hun wallet. Gecentraliseerde beursplatformen hebben in principe de macht om te bepalen wat ze met die airdrops doen.

Waar Binance en Kraken de airdrop ondersteunden, en de tokens aan de houders van XRP, besloot Coinbase om het anders aan te pakken. Zij hebben de tokens voor zichzelf gehouden en mogelijk verkocht. De XRP gemeenschap laat het daar niet zomaar bij zitten en is nu een groepsrechtszaak gestart tegen het beursgenoteerde handelsplatform.

“Een crypto-bedrijf kan geen klantentegoeden stelen. Dat is de basis van ondernemingsrecht. Zelfs na FTX, hebben sommige beursplatformen dat nog niet begrepen, omdat ze niet ter verantwoording werden geroepen. Dat is voorbij.”

Advertentie

Coinbase veranderde van gedachten

Het lijkt erop dat Coinbase het niet helemaal eerlijk heeft gespeeld, want eerder gaf het beursplatform nog aan dat ze de tokens wel zouden uitkeren. Nu is dat niet het geval en dat levert volgens de aanklagers op meerder manieren schade op. Ten eerste omdat investeerders om deze reden besloten juist meer XRP tokens te kopen bij Coinbase.

Een belangrijke reden voor die aankopen was de airdrop van FLR die al even in de lucht hing. Door het harde besluit van Coinbase gaat dat feestje echter niet door en voelen deze investeerders zich dus bestolen.

Het doel van de rechtszaak is om de tokens zo snel mogelijk richting de wallets van XRP tokenhouders te krijgen. Volgens het advocatenkantoor dat de zaak voor de aanklagers leidt, zijn zij immers de rechtmatige eigenaren van de flare en sonbird tokens die Coinbase nu bezit of mogelijk al verkocht heeft.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie