Timo Bult Timo Bult
18/07/2022 10:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2022 10:47

Binance krijgt miljoenenboete van DNB voor ontbrekende registratie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Iryna Budanova / Shutterstock.com

De grootste cryptocurrency exchange ter wereld, Binance, heeft een boete gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). De gele reus moet ruim 3,3 miljoen euro afdragen omdat het crypto-diensten aanbiedt in Nederland zonder de juiste registraties. Dat meldt DNB vandaag in een aankondiging.

Bitcoin wallet van El Salvador gehackt, persoonsdata gelekt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Binance krijgt miljoenenboete aan zijn broek

Binance staat bekend als de grootste crypto exchange ter wereld. Dagelijks wordt er voor bijna $14 miljard aan crypto verhandeld, aldus DNB. Ook in Nederland heeft het platform een “zeer groot aantal klanten.”

DNB bepaalt zelf de hoogte van de boete, welke tussen 0 en 4 miljoen euro kan liggen. Het basisbedrag van de boete ligt op 2 miljoen, echter heeft DNB ervoor gekozen een hogere boete te geven omdat Binance ’s werelds grootste crypto handelsplatform is waardoor er “verhoogde ernst en verwijtbaarheid” geldt. Crypto-dienstverleners die in Nederland diensten willen aanbieden dienen zich te registreren bij de centrale bank.

Echter heeft DNB niet de maximale boete uitgedeeld. Dit omdat de exchange al wel een aanvraag heeft lopen. Gedurende dit proces is Binance daarnaast transparant geweest over haar bedrijfsvoering. Of en wanneer Binance goedkeuring ontvangt voor zijn registratie is nog altijd onduidelijk.

Binance diende bezwaar in

De boete komt zeker niet uit de lucht vallen voor de exchange. Al vorig jaar gaf de centrale bank Binance een officiële waarschuwing voor het feit dat de registratie ontbrak. De miljoenenboete werd uiteindelijk eind april uitgedeeld waarna Binance op 2 juni bewaar maakte.

Dat heeft dus niet mogen baten. Ondanks het feit dat de miljoenenboete waarschijnlijk geen al te grote impact zal hebben op de financiële situatie van het bedrijf, is het desalniettemin een pijnlijke tegenslag voor de exchange die zich juist wil profileren als volledig gereguleerd platform.

Crypto-dienstverleners in Nederland moeten zich sinds 21 mei 2020 registreren bij DNB. Deze plicht is in het leven geroepen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Door de ontbrekende registratie van Binance is de kans aanwezig dat ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de autoriteiten blijven.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie