Timo Bult Timo Bult
18/08/2021 10:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/08/2021 10:19

Bitcoin (BTC) exchange Binance krijgt waarschuwing van De Nederlandsche Bank: ‘Registratie ontbreekt’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Binance krijgt waarschuwing van De Nederlandsche Bank Registratie ontbreekt

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Cryptocurrency exchange Binance is de afgelopen maanden in veel landen onder vuur komen te liggen van toezichthouders. Het zou in veel gevallen niet de juiste vergunningen hebben om in deze landen te opereren. Nu heeft De Nederlandsche Bank (DNB) ook een waarschuwing uitgegeven aan de gele reus.

In een zojuist gepubliceerde update van DNB wordt gesteld dat Binance niet de verplichte registratie heeft om als cryptodienstverlener in Nederland te mogen opereren. DNB stelt:

“De Nederlandsche Bank (DNB) maakt bekend dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB cryptodiensten in Nederland aanbiedt. Dat betekent dat Binance in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en illegaal: (1) diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta, en (2) bewaarportemonnees aanbiedt.”

Volgens DNB lopen klanten hierdoor een verhoogd risico om betrokken te raken bij witwaspraktijken of de financiering van terrorisme. Welke gevolgen de waarschuwing precies heeft voor Binance is niet duidelijk. Wel werd de afgelopen tijd al duidelijk dat Binance alle zeilen bijzet om wereldwijd te voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving.

Binance zette eerder al SEPA stortingen en opnames stil. Daardoor kunnen Europeanen niet meer makkelijk geld storten en opnemen met hun IBAN-rekeningen. Ook is het storten van geld met iDeal al langere tijd niet meer mogelijk.

Toch is de exchange nog steeds populair bij veel handelaren en investeerders doordat het een enorm aanbod aan altcoins heeft. Nederlanders die bitcoin (BTC) of andere crypto willen kopen kunnen ook dichter bij huis zoeken. Bitvavo, een Nederlandse exchange die wel de juiste DNB registratie heeft, heeft vandaag een groot aantal nieuwe cryptocurrencies toegevoegd op zijn platform en biedt hiermee een interessant alternatief op Binance.

UpdateInmiddels heeft Binance in een reactie aan Crypto Insiders laten weten een aanvraag in te zullen dienen bij DNB. Een Binance woordvoerder schrijft in een reactie:

“We zijn op de hoogte van een melding van DNB over Binance in Nederland. Als onderdeel van ons streven om onze inspanningen op het gebied van compliance te verdubbelen, is Binance bezig met het indienen van een aanvraag voor de vereiste registratie. We zullen constructief samenwerken met DNB en hopen in de nabije toekomst een positieve update te kunnen geven.

Binance neemt compliance zeer serieus en hoewel we nog niet formeel zijn geregistreerd bij DNB, hebben we een robuust complianceprogramma met tools en procedures om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

We benadrukken dat het voor Binance van cruciaal belang is dat de belangen van onze gebruikers beschermd blijven.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie