Simon Bosch Simon Bosch
05/02/2024 21:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2024 20:05

Bitcoin ETF krimpt nog verder, terwijl concurrent BlackRock groeit

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto ontbijt: BlackRock fonds is beste ETF ooit, AI nieuws & meer

Foto: rblfmr/Shutterstock

Nadat begin januari de 11 eerste Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) op de beurs beschikbaar gesteld werden zijn veel van deze fondsen hard gegroeid. Maar Grayscales GBTC vormt hier een grote uitzondering op. Ook vorige week is dit fonds weer flink gekrompen, maar andere beursfondsen zijn juist hard gegroeid.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto-beursfondsen enorm gegroeid

Dat blijkt uit het wekelijkse onderzoeksrapport van CoinShares. Vorige week groeiden de onderzochte beursfondsen netto met 708 miljoen Amerikaanse dollar. Het was de derde week van dit jaar met inflows, en alleen de week van de goedkeuring van de 11 nieuwe Exchange Traded Funds was goed voor grotere kapitaalinstromen dan vorige week.

De nieuwe ETF’s zijn de afgelopen 4 weken met 1,9 miljard dollar gegroeid. Dat suggereert dat sommige andere fondsen juist hard gekrompen zijn, wat inderdaad het geval was. Het leeuwendeel daarvan was afkomstig van Grayscale, wiens fonden gezamenlijk 926,7 miljoen dollar zagen vertrekken.

Vorige week veroorzaakte de leegloop bij Grayscale lichte onrust en zelfs een kleine koersdaling, maar dit heeft het optimisme klaarblijkelijk niet al te veel gedrukt. De fondsen van Fidelity en BlackRock-dochterbedrijf iShares zijn namelijk met respectievelijk 883,5 miljoen dollar en 674,3 miljoen dollar gegroeid.

De ETF’s van ProShares groeiden met 108,9 miljoen dollar. Kleinere en daardoor niet specifiek genoemde beursfondsen groeiden met 235,6 miljoen dollar – afgaande op dit volume zullen hier ook veel spot-ETF’s tussen zitten.

Advertentie

Bitcoin opnieuw het populairst

Verder valt op dat de nadruk nog steeds erg ligt op bitcoin, die 702,7 miljoen dollar aan kapitaal heeft mogen verwelkomen. De overige fondsen trokken netto slechts 5,1 miljoen dollar aan. Solana (SOL) fondsen ontvingen 13,4 miljoen dollar, en beursproducten die meerdere activa bezitten groeiden met 2,4 miljoen dollar.

Fondsen die short zijn op bitcoin zijn juist gekrompen met 5,3 miljoen dollar. Dat suggereert dat het sentiment positief is, want handelaren zijn minder bereid om te mikken op een dalende koers. Toch bleven de prestaties beursproducten voor andere altcoins erg bedrukt. Die voor ethereum (ETH) zijn zelfs met 6,4 miljoen dollar gekrompen, waarmee het de flinke neerwaartse trend van vorig jaar door lijkt te zetten.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie