Timo Bult Timo Bult
26/01/2023 09:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:26

Bitcoin exchange Coinbase krijgt miljoenenboete van DNB

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
De Nederlansche Bank (DNB) heeft de grote Amerikaanse crypto exchange Coinbase een miljoenenboete opgelegd. De exchange zou namelijk lange tijd zonder de juiste vergunningen in ons land operationeel zijn geweest. Dat maakt DNB bekend in een aankondiging.

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de grote Amerikaanse crypto exchange Coinbase een miljoenenboete opgelegd. De exchange zou namelijk lange tijd zonder de juiste vergunningen in ons land operationeel zijn geweest. Dat maakt DNB bekend in een aankondiging.

Memecoin-maker voor Solana draait monsteromzet
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Bitcoin exchange Coinbase krijgt 3,3 miljoen euro boete

Bedrijven die diensten omtrent crypto willen aanbieden in Nederland moeten zich registreren bij DNB. Deze registratieplicht is onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Coinbase ontving op 22 september de registratie van DNB, maar daarvoor was het dus zonder de juiste papieren actief in Nederland.

Om precies te zijn was Coinbase tussen 15 november 2020 en 24 augustus 2022 zonder registratie actief in Nederland. Hiervoor kan Nederlandse centrale bank een boete opleggen van tussen de 0 en maximaal 4 miljoen euro. 2 miljoen euro is het basisbedrag voor een dergelijke boete. Dat Coinbase een verhoogde boete heeft gekregen heeft te maken met “verhoogde ernst en verwijtbaarheid,” aldus DNB.

“DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Coinbase mondiaal één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt.”

Cryptobeurs genoot van concurrentievoordeel

Naast dat Coinbase een ware cryptoreus is en veel klanten heeft in Nederland, zou de exchange door het ontbreken van een registratie ook een concurrentievoordeel hebben gehad. Dit omdat de exchange geen heffingen heeft afgedragen aan DNB. Daarnaast maken Nederlandse cryptobedrijven, zoals Bitvavo, kosten omdat zij toezicht moeten houden op de transacties op hun platformen.

Coinbase is niet de enige internationale speler die een boete ontving van DNB. Vorig jaar kreeg Binance een boete van eenzelfde bedrag. Het betrof toen een vrijwel identieke situatie waarin ook toen “verhoogde ernst en verwijtbaarheid” gold.

Inmiddels hebben zowel Binance als Coinbase dus wel de juiste registratie. Op deze website staan alle bedrijven die in Nederland geregistreerd staan als aanbieders van cryptodiensten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie