Simon Bosch Simon Bosch
10/10/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 05:00

Crypto-bedrijven in zwaar weer: kapitaal aantrekken blijkt lastig

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-bedrijven in zwaar weer: kapitaal aantrekken blijkt lastig

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

2022 stond in het teken van een flinke bearmarkt in crypto-land, maar of deze is afgelopen is nog maar de vraag. Op investeerders is het effect groot. Niet alleen zijn steeds minder individuen bereid om te investeren in de risicovolle cryptomunten, ook naar bedrijven in de sector gaat steeds minder geld.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto bedrijven krijgen opvallend weinig geld

Dat schrijft blockchain-onderzoeksbureau Messari in een rapport over het afgelopen derde kwartaal. Het totale bedrag dat crypto-bedrijven bereikt in investeringsrondes lag in Q3 op net iets minder dan 2,1 miljard dollar, verspreid over in totaal 297 verschillende deals. Beide cijfers zijn niet meer zo laag geweest sinds het vierde kwartaal van 2020.

Ten opzichte van het vorige kwartaal betreft het bovendien een krimp van 36% voor beide maatstaven. Het eerste kwartaal van 2022 was goed voor de piek in financieringen voor crypto-bedrijven. Toen vond Messari nog 900 deals in totaal, wat goed was voor 17,5 miljard dollar.

Ook blijkt dat investeerders erg terughoudend waren in het sluiten van deals. Slechts zeven investeerders sloten deals met twee of meer projecten, en 104 partijen sloten maar één deal met jonge crypto-bedrijven.

Binance Labs was hierin het meest actief en sloot 23 deals. Dat is meer dan dubbel zoveel als de eerstvolgende op de lijst, dat was namelijk Robot Ventures met 11 investeringen. Bovendien waren 12 van Binance’ investeringen afkomstig van zijn eigen accelerator-programma.

Advertentie

VS nog steeds dé locatie voor crypto investeerders

Ook blijkt dat de Verenigde Staten goed was voor het overgrote deel van de investeringen. 54% van alle investeringen kwam namelijk vanuit de VS. De eerstvolgende partij was Singapore, maar deze stadstaat wist nog geen 20% van alle deals binnen te slepen.

Ondanks de harde regulatie van Amerikaanse beleidsmakers waren de VS dus nog steeds heer en meester. Het zou kunnen dat dit komt doordat veel van de investeringen in deze categorie afkomstig zal zijn van durfkapitalisten, die erg prominent aanwezig zijn in de VS.

Dit was in het tweede kwartaal wel anders. Toen werd namelijk de Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving voor de Europese Unie ondertekend, waardoor Europa enorm veel terrein won. Er gaan ook geluiden over dat China steeds toonaangevender wordt op blockchain-vlak, maar in dit land zijn in het derde kwartaal nog geen 50 investeringen gedaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie