Crypto-criminelen zijn erg volhardend tijdens berenmarkt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Oktober nu al grootste maand in jaar van meeste crypto-hacks ooit

Foto: Kovalevich28/Shutterstock

Vorige maand schreven we dat de crypto-markt dit jaar al slachtoffer is van een recordaantal hacks. We zitten in een berenmarkt en in principe valt er daardoor nu minder te halen, maar voor criminelen was dat blijkbaar geen ontmoediging. Crypto-criminaliteit is in dollar-termen nu een stuk minder, maar toch blijken criminelen het lang vol te houden.

Minder winst, maar criminelen wel actief

Dat blijkt uit een onderzoek van Chainalysis. Het volume van malafide transacties is met 15% afgenomen, terwijl de prijzen van crypto tegelijkertijd ook zijn gedaald. Tegelijkertijd is het volume van legitieme transacties met 36% afgenomen. Dat betekent niet per se dat ook criminelen tijdens de dalende prijzen hun interesse beginnen te verliezen, net als reguliere gebruikers. Je zou ze zelfs een stuk volhardender kunnen noemen.

De ‘omzet’ die criminelen uit scams halen is met een flinke 65% gedaald. Dat komt volgens Chainalysis vooral door de gedaalde koersen. De bedragen die ze kunnen stelen is gedaald, dus wat ze in de praktijk buit weten te maken is ook minder. Ook op het darknet wordt er minder in crypto gehandeld.

Dat is goed te zien in de bedragen van de grootste scams van dit jaar. JuicyField.io leverde zo’n $274 miljoen dollar op en was daarmee de grootste scam van dit jaar tot nu toe. De grootste scam van vorig jaar was die van Finiko, waar criminelen $1,16 miljard dollar mee buitmaakten. Ook is opvallend dat de gestolen bedragen elk jaar naar december toe steeds groter wordt. Het jaar is nog niet voorbij, en er kan nog een hoop gebeuren.

Hacks juist toegenomen

Het totale scam-volume in dollar-termen is dus met 15% gedaald, maar sommige vormen van criminaliteit zijn wel degelijk toegenomen in activiteit. Hacks vormen daar één categorie in. Hackers wisten meer dan 50% extra te stelen, en de blockchainanalist denkt dat dit nog niet geëindigd is. Augustus stond bijvoorbeeld al in het teken van de Nomad-hack en van verschillende Solana-wallets.

Chainalysis benadrukt dat er misschien minder criminaliteit is, maar dat dat niet betekent dat we minder aandacht moeten besteden aan cybersecurity.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie