Simon Bosch Simon Bosch
01/05/2022 07:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2022 07:30

Cyberagenten vertrekken naar crypto bedrijven voor 2 tot 3 keer het salaris

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Politie Oekraïne rolt crypto cybercrime bende op

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Overheden hebben tegenwoordig een flink team van ‘cyberagenten’: agenten die zich specialiseren in cybercriminaliteit. Het is een mix van vaardigheden die lang niet iedereen bezit, en dat realiseren bedrijven in de sector voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) zich ook. In sommige gevallen krijgen deze cyberspecialisten in de crypto-sector zelfs twee tot drie keer zoveel betaald.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Braindrain

Dat schrijft Bloomberg op basis van gesprekken met de National Police Chiefs’ Council (NPCC). De cybercrime-afdelingen van het Verenigd Koninkrijk kampen met een braindrain doordat ervaren werknemers de politie verlaten en naar crypto-bedrijven vertrekken. De NPCC schat in dat de cyber-staf van de politie van het VK drie tot vier keer zo snel krimpt als de rest van de politie-arbeidskracht.

Er zouden al zo’n vijftien individuen zijn vertrokken, en de verwachting is dat dit aantal significant zal toenemen de komende twaalf tot achttien maanden. Vijftien mensen klinkt misschien weinig, maar cyberteams zijn doorgaans vrij gespecialiseerd en daardoor niet zo groot. Relatief gezien zal het dus een significant aantal zijn. Het ligt voor de hand dat de impact van de krimpende teams zal groeien.

Advertentie

Vertrokken voor hogere salarissen

Onder de bedrijven die ex-politiemensen aannemen zijn grote handelsplatformen zoals Binance en Coinbase. Maar ook bijvoorbeeld het bekende blockchain-analysebedrijf Chainalysis trekt cyberexperts aan. Volgens NPCC-topman Andrew Gould vormen drastisch hogere salarissen de oorzaak van het probleem. Crypto-bedrijven zijn in staat om twee tot zelfs drie keer zoveel te betalen als de overheid. De politie is niet in staat om zo’n snel verlies in werknemers op te kunnen vangen, aldus Gould.

Bloomberg benadrukt dat de politie van het VK in 2018 de overheid heeft gelobbyd voor extra financiële steun zodat ze ongeveer 250 ‘crypto tactical advisors’ in kon zetten. Deze mensen kregen trainingen om transacties te onderzoeken en om cryptovaluta in beslag te nemen. Tegelijkertijd proberen bedrijven in de sector zich zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers. Dat is waar dezelfde mensen goed van pas komen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie