Roy van Krieken Roy van Krieken
20/05/2021 11:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/05/2021 11:10

DeFi exchange PancakeBunny aangevallen en $200 miljoen buitgemaakt, dit is hoe

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
DeFi exchange PancakeBunny aangevallen en $200 miljoen buitgemaakt

Foto: BestForBest/Shutterstock

Opnieuw heeft er een grote aanval op een DeFI (Decentralised Finance) op de Binance Smart Chain (BSC) plaatsgevonden. Ditmaal is PancakeBunny het slachtoffer. Al langere tijd is het bijna aan de orde van de dag dat dergelijke platforms het doelwit zijn van grootschalige aanvallen en er astronomische bedragen gestolen worden. Uit een onderzoek van Messari van dit jaar bleek dat er sinds 2019 bijna $300 miljoen uit DeFi apps gestolen is.

In de meeste gevallen gaat het over exploiteren van een bepaalde bug in het zogenaamde flash loan systeem. Een flash loan, of flitskrediet in het Nederlands, zorgt ervoor dat je bliksemsnel en zonder onderpand geld kan lenen. Vooral op DeFi platformen draaiend op het Ethereum (ETH) netwerk zijn dergelijke flash loans populair.

Bij de aanval op BUNNY werd eveneens een flash loan systeem geëxploiteerd. Op deze manier wisten de aanvallers rond de $200 miljoen buit te maken. Er werden 700.000 BUNNY tokens en 114.000 BNB coins gestolen. Het platform stelt op Twitter dat persoonlijke vaults onaangetast blijven. Volgens het team is er geen sprake van een smart chain hack, maar puur en alleen een exploit van een zwakke plek in het flash loan systeem.

De aanvaller heeft deze roof klaar weten te spelen door allereerst een gigantische hoeveelheid BNB te lenen via het flash loan systeem van PancakeBunny. Hierna heeft de hacker het voor elkaar gekregen om de prijs van USDT/BNB te manipuleren. Hetzelfde geldt voor BUNNY/USDT. Deze prijsmanipulatie zorgde ervoor dat de prijs van BUNNY omhoog schoot. Toen dit gebeurde dumpte de hacker al zijn BUNNY en betaalde zijn BNB terug via de flash loan.

Het is duidelijk dat ondanks de potentie van flash loans, op dit moment er nog veel zwakke plekken in een dergelijk systeem bestaan. Flash loans zijn als het ware het wapen naar keuze geworden van kwaadwillende hackers.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie