Erik Juffermans Erik Juffermans
15/02/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2023 16:30

Grote hoeveelheden van Binance stablecoin BUSD worden vernietigd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote hoeveelheden van Binance stablecoin BUSD worden vernietigd

Foto: David Sandron/Shutterstock

De afgelopen dagen zijn hectisch voor Binance en zijn stablecoin BUSD. De uitgever van BUSD, het bedrijf Paxos, wordt beschuldigd door de Security and Exchange Commission (SEC). De stablecoin is volgens de SEC een ongeregistreerd effect, wat Paxos ontkent. Gebruikers lijken als reactie op de heisa massaal hun tokens van Binance af te halen. Op dinsdag werd er bijna 1 miljard dollar van het platform gehaald. Dit blijkt uit data van het analyse bedrijf PeckShield.

Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Funds are ‘SAFU’

De bankrun doet denken aan het FTX fiasco. De exchange stortte in november ineen nadat gebruikers massaal hun geld van de exchange afhaalde. Volgens Binance hoeft niemand zich echter zorgen te maken. Volgens de exchange zijn alle assets veilig en één op één gedekt door reserves. 

Desalniettemin is deze forse outflow van assets geen kleinigheidje. Volgens data van het analyse bedrijf Dune Analytics is het de grootste outflow sinds 17 december. Binance zelf meent dat het de opnames “zeer gemakkelijk” heeft kunnen verwerken. De exchange zegt voorbereid te zijn op dergelijke situaties en heeft reserves van maar liefst 60 miljard dollar.

Binance ‘verbrandt’ BUSD

Een groot deel van deze reserves zit in BUSD, Binance’s eigen stablecoin. 14,4 miljard dollar aan BUSD om precies te zijn. In reactie op de beschuldigingen van de SEC zijn Paxos en Binance gestopt met het uitgeven van nieuwe BUSD. Ook zijn ze begonnen met het burnen, of uit de circulatie halen, van BUSD. Op dinsdag werd er op deze manier binnen 24 uur bijna 350 miljoen dollar aan BUSD ‘vernietigd’.

Je denkt misschien, ‘wat is het burnen van crypto precies?’ Je kunt het het beste vergelijken met het verbranden van een stapel cash. Maar omdat crypto digitaal is, is dit niet mogelijk. In praktijk worden tokens naar een ontoegankelijk adres gestuurd. Vervolgens kan niemand deze weer opnemen, zelfs Paxos of Binance niet. De tokens verdwijnen dus permanent uit de circulatie.

Volgens sommigen is het burnen van de BUSD een soort schuldbekentenis van Paxos. Het bedrijf heeft echter aangegeven het niet eens te zijn met de beschuldigingen van de SEC, en deze hard aan te zullen vechten mocht het zo ver komen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie