Simon Bosch Simon Bosch
19/11/2022 17:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2022 17:07

JPMorgan: Gebruikers halen massaal hun cryptocurrencies van exchanges

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Lewis Tse

De berenmarkt in cryptocurrencies raast nog steeds door. FTX lijkt een complete kettingreactie te veroorzaken waarin andere bedrijven worden meegesleurd. Crypto exchanges zijn ook kwetsbaar, maar als je geluk hebt kun je je tokens van deze platformen halen. Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan gebeurt dit op grote schaal.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Exchanges lopen leeg

In een mededeling aan investeerders benadrukt de grootste investeringsbank ter wereld dat alle grote exchanges kampen met outflows, schrijft DeCrypt. Maar bij Gemini, OKX en Crypto.com gebeurt dit het meest. Dit zal worden veroorzaakt doordat mensen bang zijn dat deze handelsplatformen hetzelfde lot zal ondergaan als FTX. Dit platform is vorige week failliet gegaan, waarna klanten niet meer in staat waren om hun tokens op te nemen.

Van Crypto.com weten we dat het mogelijk een enigszins dubieuze balans zou hebben. Zo’n 20% van de reserves van het bedrijf zou namelijk uit Shiba Inu (SHIB) bestaan, al zou dit wel komen doordat de activa van gebruikers 1-op-1 in de reserves van de exchange worden bewaard. Daarnaast zou de exchange een ‘verkeerde transactie’ hebben gemaakt waarbij maar liefst $400 miljoen aan ETH naar een andere crypto exchange werd verstuurd. Al met al spelen er wat vreemde zaken bij Crypto.,com waardoor klanten hun geldmiddelen nu klaarblijkelijk opnemen.

Advertentie

Besmettingen andere crypto-bedrijven mogelijk

Investeerders hebben hun coins dus liever in bijvoorbeeld een hardware wallet, waar je zelf eigenaar bent van je private keys en dus van je tokens. Op een exchange ben je dat niet. Vaak is de exchange juridisch eigenaar. Als het platform failliet gaat krijgen klanten vaak maar een deel van hun geld terug, omdat investeerders en schuldeisers voorrang hebben.

Zo uitzonderlijk is zo’n faillissement eigenlijk ook niet. Na de problemen bij FTX zijn al verschillende bedrijven in de problemen gekomen, waaronder Genesis en Gemini. BlockFi is een derde getroffen partij. Eén faillissement kan andere bedrijven ‘besmetten’ als deze ook financieel niet sterk genoeg staan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie