Simon Bosch Simon Bosch
03/01/2023 16:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2023 16:08

Lage bitcoin prijs raakt ook crypto hackers in december: nieuwe data

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto hacks tot een hoogtepunt gestegen in juli

Foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

Hackers hadden halverwege 2022 al meer crypto gestolen dan in heel 2021. Sterker nog, het bedrag van 2022 was toen al een record in de geschiedenis van crypto. Maar mogelijk is de trend van enorme hacks nu geëindigd. In december waren hackers namelijk een stuk milder.

iPhone-gebruikers met crypto, let op: ‘schakel iMessage uit’
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

December slechte maand voor crypto hackers

Dat blijkt uit onderzoek van CertiK Alert. Op Twitter schrijft dit bedrijf dat hackers afgelopen december ongeveer 62,2 miljoen dollar buitmaakten – het laagste bedrag van heel 2022. Ondanks dat hackers in 2022 hoogtij vierden was december dus een tegenvaller. Dat is te zien in niet alleen het aantal hacks, maar ook in de bedragen die zijn gestolen.

De grootste hack in december was die van het DeFi-protocol Helio, waar een beveiligingskwetsbaarheid in zat. Dit protocol verloor ‘maar’ 15,5 miljoen dollar aan BNB-tokens. Toch waren de gevolgen groot, hierna verloor de bijbehorende HAY-stablecoin zijn link met de dollar, waarna deze nog maar 21 dollarcent waard was.

De grootste exit scam was die van DeFrost Finance, waar investeerders zo’n 13 miljoen dollar onbedoeld aan criminelen gaven. Met flash loans kun je ook goed hacken. De grootste cyberaanval met deze tactiek droeg de naam Lodestar en had een waarde van 6,5 miljoen dollar.

Advertentie

2022 juist paradijs voor criminelen in crypto

Toch is dit relatief weinig. In november had de grootste hack volgens CertiK een waarde van 477 miljoen dollar, dat was de hack van de nu failliete crypto exchange FTX. De tweede en derde grootste hacks van die maand waren met respectievelijk 28 miljoen dollar en 18,5 miljoen dollar ook groter. Het totaalbedrag van november lag bovendien op grofweg 595 miljoen dollar, bijna tien keer het bedrag van afgelopen maand dus.

Eerder dit jaar kon je in het crypto nieuws lezen dat de rest van 2022 juist gekenmerkt werd door een recordbedrag aan buitgemaakte coins in hacks. Oktober was zelfs nog de grootste maand voor hackers in deze industrie ooit, toen is 718 miljoen dollar gestolen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie