Simon Bosch Simon Bosch
16/12/2022 16:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2022 16:45

Miljardenuitstroom Binance: Situatie verbetert iets

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Fuga de capitales: 50% de Bitcoin y Ethereum deja exchanges de EE. UU.

Foto: Chinnapong/Shutterstock

Begin deze week kwam aan het licht dat crypto-investeerders massaal hun geld van Binance afhaalden. Er gingen geruchten over of het bedrijf wel betrouwbaar omging met het geld van klanten, waardoor het wel eens hetzelfde lot zou kunnen ondergaan als de nu failliete concurrent FTX. Gelukkig lijkt de situatie nu weer enigszins onder controle. De ‘outflows’ beginnen namelijk af te nemen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel angst bij klanten Binance

Om klanten gerust te stellen heeft Binance audits laten doen van de bitcoins die het onder beheer heeft voor klanten. Maar eind vorige week werd ontdekt dat Binance een deel van deze fondsen gebruikt om andere handelaren te voorzien van hefbomen, zodat zij met schuld kunnen handelen. Hierdoor zou het in feite een gat in de balans van ongeveer 4% hebben. Het geld van gebruikers is hierdoor misschien helemaal niet zo veilig.

Klanten haalden daardoor massaal hun geld weg bij Binance, uit angst dat een mogelijk faillissement van Binance nog meer problemen zou veroorzaken dan dat van FTX. Binnen 24 uur zag het bedrijf 902 miljoen dollar verdampen. Niet veel later ging het zelfs al om 1,6 miljard dollar, en dat ging uitsluitend om outflows op het Ethereum-netwerk. Uitstromen naar andere netwerken en bankrekeningen komen daar dus nog bij.

Binance had op dat moment ongeveer 64 miljard dollar onder zijn hoede, en ook is het de grootste crypto exchange ter wereld wat volume betreft. Het bedrijf is dus erg belangrijk.

Advertentie

Paniek bij Binance wordt al minder

Maar inmiddels begint de angst minder te worden, zo blijkt uit on-chain data die Bloomberg heeft bekeken. Data van blockchain-analysebedrijf Nansen toont volgens Bloomberg dat de afgelopen 24 uur 239 miljoen dollar is vertrokken. Dat is minder dan het gemiddelde van afgelopen week, dat was namelijk 272 miljoen dollar. Weliswaar is het nog steeds een krimp voor Binance, maar het is wel een afnemende daling. Dat is een positief teken.

Ook herhaalt de Amerikaanse zakenkrant iets wat on-chain informatie van CryptoQuant ook benadrukte. Het bedrag dat de cryptobeurs op verschillende manieren heeft verlaten is relatief gezien nog minuscuul. In totaal liggen er nog veel meer activa, en er gebeuren niet zoveel onverklaarbare dingen als bij FTX. Misschien is het einde van de chaos dus in zicht.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie