Simon Bosch Simon Bosch
10/01/2024 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2024 19:48

Naderende Bitcoin ETF deadline veroorzaakt strijd tussen finance-reuzen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Naderende Bitcoin ETF deadline veroorzaakt strijd tussen finance-reuzen

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

De crypto-markt wacht al lange tijd op de goedkeuring van een ruim tiental spot-ETF’s voor bitcoin (BTC). Toen diende de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, namelijk zijn aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Nu heeft het de handelskosten die het wil vragen verlaagd vanwege de enorme concurrentie.

Met SBF in de cel, richten slachtoffers zich nu op crypto-influencers
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Uitgevers bitcoin ETF’s racen voor laagste handelskosten

Lang was de toon vrij zwaarmoedig rondom de goedkeuring van Amerikaanse spot-ETF’s, de SEC weigert namelijk al sinds de eerste aanvragen om dit soort Exchange Traded Funds (ETF) goed te keuren. De beleidsmaker is onder andere bang dat de fondsen gebruikt kunnen worden om de markt te manipuleren. Maar BlackRock wist eigenhandig het optimisme terug te brengen.

Volgens een handig overzicht van Bitbo zijn er maar liefst 12 verschillende ETF-aanvragen gedaan in de Verenigde Staten alleen al. Daardoor is een race ontstaan tussen de verschillende ETF-aanbieders om zo laag mogelijke kosten te hanteren.

Op maandag zijn de handelskosten van verschillende fondsen bekendgemaakt. Het fonds van ARK Invest en 21Shares kondigde de laagste handelskosten aan – 0,25% om precies te zijn. Fidelity zou in eerste instantie 0,39% bij handelaren in rekening brengen, maar op dinsdag verlaagde het bedrijf de kosten naar 0,25%.

ARK Invest en 21Shares verlaagden hun commissies eveneens, naar 0,21% om precies te zijn. Sommige fondsen leggen bovendien de eerste zes maanden de kosten op nul, waaronder het fonds van ARK Invest en 21Shares en de ETF van Galaxy Digital en Invesco.

Advertentie

BlackRock verlaagt kosten bitcoin spot-ETF ook

Om de concurrentie het vuur nog meer na aan de schenen te leggen heeft BlackRock-dochterbedrijf iShares daarom de kosten ook verlaagd. Volgens zijn eigen bij de SEC ingeleverde formulier zal het 0,25% vragen, en zolang het fonds nog geen waarde van 5 miljard dollar heeft zal het slechts 0,12% vragen.

BlackRock is hiermee niet de goedkoopste. ARK Invest hanteert een standaardcommissie van 0,21%, en Bitwise legt de fee zelfs op 0,20%, benadrukt Bloomberg-analist Eric Balchunas. De fondsen zijn nog niet goedgekeurd door de SEC, maar Balchunas blijft erg optimistisch. Onlangs heeft hij zijn verwachting voor de kans op goedkeuring nog verder verhoogd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie