Simon Bosch Simon Bosch
06/07/2022 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/07/2022 16:00

Nieuw virus steelt crypto wallet wachtwoorden via YouTube

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Roban $4 millones de una crypto wallet sin contraseña ni frase semilla

Foto: Kovalevich28/Shutterstock

Misschien ben je in de veronderstelling dat computervirussen zich alleen maar verspreiden via schimmige websites. Maar helaas sla je dan de plank mis: virussen komen veel vaker voor dan je zou denken. Nu blijkt dat een nieuw virus wordt verspreid via YouTube. De slachtoffers? Browsers en cryptocurrency wallets.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Virus in YouTube

Dat heeft cybersecurity-onderzoeker Cyble ontdekt. In een YouTube video over bitcoin (BTC) mining met ‘AIONHash software’ wordt een virus met de naam ‘PennyWise’ verspreid. De video verwijst in de beschrijving naar een site waar de software in verstopt zit. De video was tijdens het onderzoek nog maar enkele keren bekenen, maar er zouden al zo’n 80 soortgelijke video’s op YouTube staan met links naar het virus.

Je computer kan geïnfecteerd raken via de meeste webbrowsers, waaronder meer dan 30 op Google Chrome gebaseerde browsers, meer dan 5 op Firefox gebaseerde browsers en via Opera en Microsoft Edge.

Het virus gebruikt ook verschillende tactieken om zichzelf goed te verbergen. Zo wordt de aanval direct afgebroken als de software merkt dat het op een computer wordt geïnstalleerd uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne of Kazachstan. Dat suggereert dat de aanvallers achter het virus mogelijk Russisch zijn, al zal dat geen grote verrassing zijn. 

Advertentie

Crypto wallets kwetsbaar

Het PennyWise virus is een zogenaamde “Infostealer,” oftewel malware die informatie steelt. PennyWise kan verschillende soort bestanden op je computer stelen, maar ook wachtwoorden die opgeslagen staan in je browser. Ook bepaalde crypto-wallets zijn kwetsbaar voor het virus. Cyble noemt de wallets van Armory, Bytecoin, Jaxx, Exodus, Electrum, Atomic Wallet, Guarda en Coinomi op als voorbeelden.

Zodra de malware zo’n wallet op je computer vindt, zoekt het naar persoonlijke data. Nadat deze gegevens zijn gestolen, verwijdert het virus de software. Het is onduidelijk of en hoeveel slachtoffers het virus al heeft gemaakt en hoeveel crypto erop deze manier is gestolen. Dit virus illustreert duidelijk dat het nooit verstandig is om al je wachtwoorden op je computer te laten staan, ook niet als je hem goed beveiligt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie