Roy van Krieken Roy van Krieken
18/11/2022 15:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2022 15:08

Nieuwe CEO FTX: ‘Nooit eerst zo’n compleet falen gezien als hier’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nieuwe CEO FTX: 'Nooit eerst zo'n compleet falen gezien als hier'

Foto: YuriyZhuravov/Shutterstock

Het was weer een donkere bladzijde in de geschiedenis van de crypto industrie. De ondergang van een van de grootste crypto exchanges ter wereld heeft zich als een schokgolf door de markt heen bewogen. Ondertussen heeft FTX faillissement aangevraagd en de oprichter van de exchange, Sam Bankman-Fried (SBF), heeft het hazenpad genomen. 

Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

SBF nam ontslag bij FTX voordat hij ontslagen kon worden

Het duurde niet lang voordat SBF zijn positie als CEO naast zich neerlegde. Uiteraard werd al snel duidelijk dat SBF deze positie niet langer in vertrouwen kon bekleden, maar hij koos er duidelijk voor om zelf de handdoek in de ring te gooien, in plaats van zijn vertrek opgedrongen te laten worden.

Inmiddels is SBF vervangen door John Ray als CEO. Ray staat bekend als de persoon die ook het beruchte Enron door het proces van faillissement heeft geloosd. Ray windde er al snel geen doekjes om. Hij noemde de situatie bij FTX namelijk een stuk erger dan wat hij had gezien bij Enron. Dat zegt wat, aangezien Enron als een van de grootste financiële debacles van de afgelopen decennia wordt gezien.

“Nooit in mijn carrière heb ik zo’n compleet falen van bedrijfscontroles en zo’n compleet gebrek aan betrouwbare financiële informatie gezien als hier. Van gecompromitteerde systeemintegriteit en gebrekkig regelgevend toezicht in het buitenland tot de concentratie van controle in de handen van een zeer kleine groep onervaren, ondeskundige en potentieel gecompromitteerde personen. Deze situatie is ongekend”, aldus Ray.

FTX en Alameda

Er werd ook bekend dat er een bepaalde schimmige relatie bestond tussen de FTX exchange en Alameda Research, de handelsfirma van SBF. Er zou namelijk totaal geen toezicht zijn op bijvoorbeeld financiële transacties tussen FTX en Alameda. Daarnaast stond het bol van de veiligheidsrisico’s. 

“Tot de onaanvaardbare managementpraktijken behoorde het gebruik van een onbeveiligd groeps e-mailaccount als hoofdgebruiker om toegang te krijgen tot vertrouwelijke private keys en kritisch gevoelige gegevens voor de bedrijven van de FTX Group over de hele wereld”. 

Hoewel er nog altijd veel onduidelijk is, zal de lopende faillissementszaak langzaam steeds meer opheldering geven over de hele situatie.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie