Timo Bult Timo Bult
16/11/2022 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 15:00

Alameda kocht opvallend vaak crypto voordat ze op FTX werden genoteerd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Alameda kocht opvallend vaak crypto voordat ze op FTX werden genoteerd

Foto: astel design/Shutterstock

Steeds meer wordt duidelijk hoe slecht FTX en Alameda Research hun zaakjes op orde hadden. Daarnaast wordt ook duidelijk dat zij ethisch gezien geen fraaie dingen deden. Zo investeerde Alameda al vroeg in crypto met de voorkennis dat deze in de toekomst op FTX genoteerd zouden worden.

Crypto verbieden? Niet mogelijk – deze beurs voor iedereen toegankelijk
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Alameda wist welke crypto op FTX zouden komen

Uit een analyse van crypto bedrijf Argus blijkt dat Alameda tussen het begin van 2021 en en maart dit jaar grote hoeveelheden crypto in bezit had die uiteindelijk op FTX werden genoteerd. Het zou gaan om 18 verschillende cryptocurrencies ter waarde van $60 miljoen. Dat kan natuurlijk toeval zijn, al zei Omar Amjad, de medeoprichter van Argus tegen the Wall Street Journal:

“Wat we zien is dat ze bijna altijd in de maand voorafgaand aan de notering een positie hebben gekocht die ze voorheen niet hadden, […] Het is vrij duidelijk dat er iets op de markt is dat hen vertelt dat ze bepaalde crypto zouden moeten kopen die ze voorheen niet hadden.”

Het is helaas niet iets waarin Alameda de enige was. De handel met voorkennis is hier en daar ook voorgekomen bij andere gevestigde namen, zoals OpenSea en zelfs Coinbase. Naast dat FTX veel geld van klanten heeft verloren, is insiders trading waarschijnlijk wel nog een item op het lijstje van de autoriteiten waar naar gekeken zal worden. Insider trading is namelijk zeer illegaal.

Advertentie

1 miljoen FTX schuldeisers

Het is nog niet precies duidelijk hoe de situatie omtrent FTX zich zal ontvouwen. Inmiddels heeft het bedrijf al wel een chapter 11 faillissement aangevraagd. Daaruit blijkt dat er maar liefst 1 miljoen schuldeisers kunnen opduiken die slachtoffer zijn geworden van de ondergang van FTX.

Dat de groep schuldeisers groot zal zijn is zeer waarschijnlijk. FTX was een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Ook veel Nederlanders zijn geld verloren door het FTX debacle. Door de situatie zien gedecentraliseerde exchange een plotselinge stijging in populariteit.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie