Erik Juffermans Erik Juffermans
14/11/2022 20:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2022 20:30

Decentrale crypto exchanges zien handelsvolumes stijgen tijdens FTX chaos

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Decentrale crypto exchanges zien handelsvolumes stijgen tijdens FTX chaos

Foto: Max Zalevsky/Shutterstock

Ondanks de recente chaos in de crypto sector is het niet in elk segment van de industrie ellende. Zo zag DeFi een significante impuls in het handelsvolume deze week. Het totale handelsvolume in decentralised finance (DeFi) over de afgelopen 7 dagen steeg naar 32 miljard dollar. Data van analyse platform Dune Analytics maakte dit bekend.

‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten

Gebruikers vluchten naar DeFi

Het is niet onbegrijpelijk dat de gedecentraliseerde tak van crypto meer bezoekers trekt. Het FTX fiasco legt de risico’s van gecentraliseerde exchanges bloot. Crypto gebruikers prefereren het gebruik van gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap, Curve en Sushiswap.

Het grootste deel van het hoge handelsvolume werd op het DeFi platform Uniswap verhandeld. Ruim 20 miljard dollar werd verhandeld op de op Ethereum-gebaseerde DeFi exchange. Op de dag van het nieuws dat Binance de kritieke exchange FTX zou uitkopen verviervoudigde het handelsvolume op Uniswap bijna.

Naast de eerder genoemde vooraanstaande DeFi platformen profiteerde ook de kleinere platforms. Een duidelijke transitie weg van gecentraliseerde exchanges en naar DeFi platformen was te zien.

In het verleden zijn er meerdere gecentraliseerde exchanges geweest die opnames stilzetten. Gebruikers konden hun cryptocurrency niet van het platform halen. Dit was ook het geval bij FTX vorige week. De simpele verklaring hiervoor is dat de exchange niet de liquiditeit had om aan de opnameverzoeken te voldoen. 

Decentralised Finance lijkt de oplossing

De voor de hand liggende manier voor crypto gebruikers om zulke situaties te voorkomen? Simpel. Het gebruik van DeFi. Het hoge handelsvolume in de DeFi sector is een sterke bevestiging van deze gedachtegang die klaarblijkelijk veel crypto gebruikers delen.

Gebruikers van DeFi doen geen afstand van hun private keys. Daarmee blijft de custody van hun tokens altijd bij henzelf in plaats van bij een externe entiteit. Ondanks dit voorbeeld worden DeFi platformen relatief vaak door hacks getroffen. Het gebrek aan regulatie geeft de DeFi sector geregeld de bijnaam ‘het wilde westen‘ van crypto. Dit kan het voor beginners wel moeilijk maken om deze platformen te gebruiken.

Ondanks de crisis die FTX teweeg heeft gebracht, kan deze ramp wellicht een geluk bij een ongeluk zijn. Het lijkt erop dat crypto terugkeert naar een belangrijk principe; decentralisatie. Wellicht kunnen we in de toekomst terugkijken op deze week en constateren dat het een cruciaal kantelpunt was. Weg van gecentraliseerde instanties en terug naar decentralisatie; dat waarom crypto aanvankelijk werd gecreëerd met de geboorte van Bitcoin (BTC).

Een gecentraliseerde exchange is overigens niet per se slecht. De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo legde onlangs aan Crypto Insiders uit waarom het handelsplatform nog altijd veilig is voor gebruikers.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
dit-is-waar-render-swap-crypto-exchanges
Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten
Advertentie