Simon Bosch Simon Bosch
05/09/2022 05:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2022 05:05

Centrale bank VS identificeert grootste risico’s van crypto DeFi

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Centrale bank VS identificeert grootste risico's van crypto DeFi

Foto: SkazovD/Shutterstock

Blockchain is één van de grootste technologische ontwikkelingen geweest van de afgelopen jaren, maar net als elke andere nieuwe techniek komt dit niet zonder risico’s. De Federal Reserve onderzoek gedaan naar de risico’s die cryptocurrencies in de toekomst kunnen vormen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waarschuwing voor gebrekkige regulatie

In het onderzoek ‘Decentralized Finance (DeFi): Transformative Potential & Associated Riskszet de Amerikaanse centrale bank uiteen hoe Decentralized Finance (DeFi) maar ook ‘CeFi’ in de toekomst nog steeds een groot risico kan vormen. Bedrijven in crypto-activa handelen maar geen traditionele financiële instituten zijn vallen onder de categorie Centralized Finance (CeFi). De afgelopen maanden is een flink aantal van dit soort bedrijven failliet gegaan doordat tegenpartijen met wie deze partijen handelden failliet gingen.

Het instituut blijkt ondanks dat het erg conservatief is uitstekend door te hebben hoe de markt werkt. De Fed beschrijft uitgebreid de processen waar blockchain en crypto-handelsplatformen op gebaseerd zijn.

Het zet verder op een rijtje wat de verschillende soorten risico’s zijn; het risico van derde partijen met financiële problemen, aanvallen op blockchains, een gebrekkige liquiditeit, risico’s die door regulatoren worden veroorzaakt en ‘oracle-risico’s’. Laatstgenoemde houdt in dat externe dataproviders niet accuraat genoeg zijn en de markt daardoor misinformatie voeren. Eigenlijk waarschuwt het instituut voor meer risico’s als de markt niet goed gereguleerd wordt.

Advertentie

Nog steeds nadruk op stablecoin crypto

Een tweede onderzoek ‘The Financial Stability Implications of Digital Assetsgaat dieper in op specifieke aspecten van de crypto-industrie en zelfs op specifieke activa. Zo beschrijft het de marktwaarde van bepaalde coins, zoals stablecoins, en zet dit af op het risico.

Terra’s UST en MakerDAO’s DAI plaatst het weliswaar in het decentrale kamp, maar het vindt deze tokens ook risicovoller. Tethers USDT is iets minder risicovol. USDC is het meest veilig dankzij kwalitatief goed en genoeg onderpand. Ook noemt het dat sommige banken de deposito’s van stablecoin-uitgevers vasthouden die de uitgevers aanhouden als onderpand. Daarnaast hebben banken mogelijk tot 1,5% van hun balans geïnvesteerd in crypto-bedrijven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie