Thom Derks Thom Derks
02/02/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2023 20:00

Rechter verwijst rechtszaak tegen Coinbase naar de prullenbak

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El juez aborta la demanda contra Coinbase

Foto: Diego Thomazini / Shutterstock.com

Er was in de Verenigde Staten even sprake van een mogelijke rechtszaak tegen Coinbase, Coinbase Global en CEO Brian Armstrong vanwege het verkopen van ongeregistreerde effecten. De claim van de aanklagers in de groepsrechtszaak dat er 79 effecten op Coinbase staan die zonder registratie verkocht worden, is nu door de rechter afgewezen.

Meer dan €42 miljoen aan crypto gestolen van platform op Arbitrum
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Waarom is de Coinbase zaak afgewezen?

Het interessante aan de uitspraak van de rechter, Paul Engelmayer, is dat hij niet ontkent dat de tokens kwalificeren als effecten voor de Amerikaanse wetgeving. De reden dat hij de zaak afwees is dat Coinbase, in tegenstelling tot de claim van de aanklagers, niet de “eigenlijke verkoper” van de tokens is.

Verder zegt de rechter dat Coinbase binnen de strikte juridische definitie de verkopen van de tokens niet promoot. Om die redenen zijn de claims van de aanklagers afgewezen. In reactie op het nieuws dat de rechtszaak van tafel is, schoot het aandeel van Coinbase vandaag met ruim 5 procent omhoog.

Overigens zal het aandeel ook stijgen door de goede prestaties van bitcoin en de rest van de cryptomarkt. Succes voor bitcoin betekent immers ook succes voor Coinbase. Vaak zie je dat de aandelen van Coinbase bijna met een soort hefboom op de bitcoin koers handelen, want ze reageren sterker op zowel stijgingen als dalingen van de koers.

Advertentie

Boete voor Coinbase in Nederland

In Nederland gaat het Coinbase iets minder goed af, want daar deelde De Nederlandsche Bank vrij recent een boete van ruim 3 miljoen euro uit aan het beursplatform. De reden voor die boete was het niet voldoen aan de registratieplicht die sinds enige tijd geldt in Nederland.

Overigens was Coinbase niet de enige grote beurs die een boete kreeg van De Nederlandsche Bank, want ook Binance kreeg een vergelijkbare boete voor hetzelfde vergrijp. Inmiddels is Coinbase geregistreerd en voldoet het aan de regels die in Nederland gelden om te opereren als cryptobeurs.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie