Simon Bosch Simon Bosch
25/07/2022 15:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/07/2022 15:31

Zoektocht naar 172 miljoen euro in bitcoin op vuilnisbelt zet voort

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Zoektocht naar 172 miljoen euro in bitcoin op vuilnisbelt zet voort

Foto: Avigator Fortuner/Shutterstock

Het leuke aan cryptocurrencies is dat je ze zelf kunt bewaren. Je hebt geen bank nodig en je kunt ze bewaren waar je dat zelf wilt. Maar dat is tegelijkertijd een probleem: als je het kwijt bent, dan ben je het ook echt kwijt. Maar de Britse James Howells neemt hier geen genoegen mee. Hij is een grote zoektocht begonnen naar 8.000 bitcoins.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

High-tech bitcoin schatzoeken

De IT-specialist uit Newport, Whales had in 2013 maar liefst 8.000 bitcoin (BTC) op een harde schijf staan. Maar hij had nog een tweede, identieke harde schijf waar niets op stond. Hij besloot om de lege weg te gooien, maar hij gooide per ongeluk de harde schijf met alle bitcoins weg. De harde schijf belandde vermoedelijk op een vuilnisbelt.

Bij de lokale gemeente deed hij een hoop moeite voor toestemming om de stortplaats te doorzoeken. Dit kreeg hij lang niet, omdat dit te duur en te schadelijk voor het milieu zou zijn. Maar vorig jaar kreeg hij hulp van een hedgefonds, die hij een deel van de opbrengst beloofde als de harde schijf teruggevonden zou worden.

Samen met dit fonds, toestemming van de overheid en zijn kennis van technologie heeft hij nu voor elkaar dat hij op een slimme manier op zoek kan naar de harde schijf. High-tech schatzoeken dus. Aan Business Insider verklaart hij dat ze naast mensen ook robothonden en zelfs computermodellen op basis van Artificial Intelligence (AI) gaan inzetten om de harde schijf terug te vinden.

Hij heeft twee opties bedacht. De meest uitgebreide versie kost maar liefst 11 miljoen dollar en omvat het doorzoeken van 100 miljoen kilogram afval. Hoe lang dit moet gaan duren is niet duidelijk. De minder uitgebreide optie zou hem 6 miljoen dollar kunnen kosten en schat hij op een vereiste zoektijd van 18 maanden. Hij heeft zelfs beveiligers ingehuurd om te voorkomen dat mensen op eigen houtje gaan schatzoeken.

Advertentie

Let goed op je BTC wallet

Wallets zijn duidelijk niet altijd even handig. Als je geen back-ups maakt en maar één wallet hebt, dan is dat net zo risicovol als al je geld in één investering stoppen. Chainalysis denkt dat maar liefst 3,72 miljoen bitcoins voor altijd verloren zijn.

Voor de politie zijn cryptocurrencies zoals bitcoin ideaal, omdat het relatief gemakkelijk is om criminelen op te sporen. Daarom zijn er regelmatig criminelen van wie de coins in beslag worden genomen. Maar soms heeft de politie wel de hardware wallet, maar kan het hier niet bij omdat het de private keys niet heeft. Dat is hoe de Duitse politie vorig jaar met zijn neus op een groot bedrag aan crypto zat. Toch had het hier niets aan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie