David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
18/11/2018 16:42 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 10:05 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: begin van de ijstijd?

icon-columns
Columns
Bitcoin_BTC_weekanalyse_begin_van_de_ijstijd

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De langverwachte break-out heeft afgelopen week dan eindelijk plaatsgevonden. Ik schreef de afgelopen weken al hoe deze lage mate van volatiliteit onhoudbaar was en tevens beschreef ik dat we zeer op ons hoede diende te blijven en ik niet geheel de positieve analyses deelde van bekende analisten. Nadat ik de afgelopen maanden een voornamelijk bearish outlook had wijzigde ik die twee weken geleden naar neutraal, omdat er voor een lange tijd geen beweging zat in de koers. De richting was onduidelijk, maar omdat de trend nog steeds negatief was bleef ik op mijn hoede. Ik schrijf dit niet om te pochen maar als een korte samenvatting van de afgelopen maanden. Deze markt is zeer lastig en zoals ik al eerder aangaf had ik de afgelopen week geen enkele positie open. Wanneer de richting onduidelijk is doe je er goed aan om niet te traden. Niet traden is namelijk ook een beslissing en dat is iets wat veel beleggers vaak vergeten. Maar goed, de volatiliteit is terug en dat geeft ons handvatten om de huidige situatie nader te bestuderen. De trend was bearish en inmiddels weten we dat deze nog lang niet over is.
Indien we door de $6.000 zouden breken verwachtte ik dat dit zou gebeuren met veel volume en dit een ware ijstijd zou veroorzaken. Dat volume was afgelopen week inderdaad flink aanwezig en de koers heeft op het moment haar rust gevonden rond de $5.600 op Bitfinex. Ik las een artikel dat een aantal analisten de problemen omtrent de Bitcoin Cash hard fork als oorzaak gaven voor de Bitcoin dump. Onzin, in mijn optiek. Bitcoin en alle andere altcoins bevinden zich al ruim 11 maanden in zwaar weer en afgelopen week ontstond een realiteitsbesef dat de negatieve trend nog niet over was. De markt klampt zich vast aan een redding door de lancering van Bakkt of de goedkeuring van een Bitcoin ETF door de FED maar begint in te zien dat deze factoren een fragiele basis bieden voor een duurzame rally. Enfin, we zijn door de $6.000 en de vraag is, wat nu?
Laten we beginnen met de wekelijkse grafiek
Schermafbeelding 2018-11-18 om 16.47.19
Afbeelding 1: Wekelijkse grafiek Bitcoin
Op de wekelijkse grafiek vallen drie dingen op. Ten eerste zien we dat de 21-weken moving average al een lange tijd een plafond vormt voor de koers van Bitcoin. Het tweede is de flinke toename in het wekelijks volume van afgelopen week ten opzichte van de voorgaande weken. Het derde en in mijn optiek het meest belangrijke is dat we door de stijgende trend van Bitcoin zijn gebroken en er op dit moment niet tot nauwelijks een bounce is.
Schermafbeelding 2018-11-18 om 17.09.53
Afbeelding 2: Dagelijkse grafiek Bitcoin (oscillators)
Op de dagelijkse grafiek (afbeelding 2) zien we dat de sell-off zich inmiddels in de oversold zone begeeft. De Commodity-Channel-Index maakt haar weg weer naar boven en de Stoch-RSI vlakt af. Nadat de koers van Bitcoin haar support vond rond de $5.500 ligt de koers nu ten ruste rond de $5.600. Een kijk op de dagelijkse en wekelijkse grafiek creëert voor mij de volgende scenario’s. Beide zijn bearish:

  • Een korte rally tot het niveau van $6.000, gevolgd door een drop naar de $5.000.
  • Een bear-flag formatie met een drop naar $4.500 (lengte van de pole).

Aangezien de huidige koers van Bitcoin zich in de oversold zone bevindt is een korte relief-rally niet geheel ondenkbaar. Een rally zal echter een hoop weerstand ondervinden. Allereerst rond de $6.000 grens en vervolgens rond het niveau van de 21-weken moving average. Daarnaast geloof ik ook dat er een hoop traders klaar zullen staan om hun short-positie te openen rondom dit niveau. Aangezien de $6.000 grens een sterk support is geweest de afgelopen tijd zullen veel traders aannemen dat dit nu is veranderd in een sterke weerstand en daardoor zou een rally tot dit niveau een uitgelezen kans zijn om short-posities te openen met een goede risk-reward verhouding. Het andere scenario is dat de koers nu blijft hangen rond het niveau van $5.600 de komende dagen en zodoende een bear flag formatie maakt die vervolgens zal uitbreken naar beneden. Initieel tevens tot $5.000 maar de huidige lengte van de flag pole zou ons een target geven van $4.500.
De koers van Bitcoin heeft haar hand getoond en haar negatieve trend versterkt. Het is uiteraard mogelijk dat de trend zich alsnog omdraait maar dit zou in mijn optiek enkel gebeuren na een soort van fundamenteel wonder. De goedkeuring van een Bitcoin ETF op korte termijn bijvoorbeeld. Gebeurt dit niet dat zal de koers van Bitcoin ongetwijfeld nieuwe dieptepunten verkennen. Ik word regelmatig gevraagd naar de verschillende support niveaus van de koers van Bitcoin en in afbeelding 3 heb ik deze weergegeven. Zoals te zien is liggen de support niveaus ongeveer stappen van $500 van elkaar verwijderd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze support niveaus relatief fragiel zien naar mijn mening, omdat deze niveaus tot stand zijn gekomen in een korte tijd en tijdens een manie. De echt sterke niveaus liggen rond de $3.000 en vervolgens rond de $1.800.
Bitcoin_BTC_weekanalyse_begin_van_de_ijstijd_afbeelding3
Afbeelding 3: Support niveaus Bitcoin
De weg naar $3.000 en $1.800 is uiteraard nog ver weg maar niemand weet hoe diep de koers uiteindelijk zal zakken. De support niveaus zoals weergegeven in afbeelding 3 zullen niveaus zijn waarop traders hun trades zullen anticiperen maar welk niveau een uiteindelijke bodem zal zijn is nog geheel onduidelijk. Op dit moment denk ik wel dat de weg van de minste weerstand naar beneden is en dat de koers haar dieptepunt nog niet heeft gevonden. Mijn ogen zijn de komende we(e)k(en) vooral gericht op een mogelijke rally richting de $6.000. Mocht de koers daardoor heen breken en haar support vinden op dit niveau dan is er nog hoop op een ommekeer van de trend op relatief korte termijn. Mocht dit niveau te sterk blijken dan is de ijstijd echt begonnen.
Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Columns nieuws

Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Column
Tim Kamp
Columns
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie