Timo Bult Timo Bult Timo Bult
16/01/2021 09:22 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2021 09:22 Columns

Timo’s take: Bitcoin (BTC) raket krijgt nieuwe brandstof van Joe Biden

icon-columns
Columns
Timo’s take Bitcoin (BTC) raket krijgt nieuwe brandstof van Joe Biden

De bitcoin (BTC) koers is gedurende de pandemie tot ongekende hoogtes gestegen. De stijging gaat gepaard met een versnellende adoptie van institutionele investeerders die de bitcoin markt betreden. Zij zien bitcoin als een bescherming tegen de dreigende inflatie van de constante geldprinterij van centrale banken wereldwijd, met in het bijzonder die van de Verenigde Staten. Met de nieuwe Amerikaanse President Joe Biden die het Witte Huis binnenkort zal betreden lijkt het risico op verdere inflatie echter nog lang niet geweken. Is dit goed nieuws voor bitcoin?

Joe Biden kondigt steunpakket van $1,9 biljoen aan

Afgelopen donderdag heeft President-elect Biden een nieuw steunpakket aangekondigd. Het “American Rescue Plan” bestaat uit $1,9 biljoen aan steunmaatregelen die de Amerikaanse economie weer op moeten krikken. De Amerikaanse economie heeft namelijk flink te lijden onder COVID-19. Ruim 400.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het hoogste aantal ter wereld. Naast het grote aantal slachtoffers lijdt ook de Amerikaanse economie doordat onder andere veel bedrijven de deuren moesten sluiten. Kortom, het ziet er niet goed uit in de VS.
Biden hoopt met het pakket de economie weer een beetje op gang te kunnen krijgen. Zo krijgt iedere Amerikaan $2.000 wat als een soort injectie in de economie moet dienen. Die $1,9 biljoen kan de Amerikaanse overheid echter niet zomaar ophoesten. Dit bedrag wordt dan ook voor het grootste deel geprint zoals dat bij de voorgaande steunpakketten ook gebeurde. De $1,9 biljoen komt bovenop de al $4 biljoen aan steunpakketten die eerder werden aangenomen.
Daar komt bij dat de VS al een enorme schuld had, en dat is nog zacht uitgedrukt. Het land staat namelijk $27,8 biljoen in het rood. Het zijn bedragen waar je je niets bij kan voorstellen, maar wanneer je de schuld over alle Amerikanen gelijk verdeelt, komt dit neer op bijna $84.000 per Amerikaan! Het geld printen gaat dus gewoon door en het land moet wel, anders stort de economie mogelijk volledig in met nog grotere schade tot gevolg. Beleggers bang voor inflatie kijken echter onder andere met angst naar de grafiek van de  M1 Money Stock, welke laat zien hoeveel geld er in de Amerikaanse economie in omloop is. Elke nieuwe geprinte dollar maakt de bestaande dollars namelijk weer een beetje minder waard. De grote vraag is hoelang deze situatie met een kwakkelende economie in combinatie met de geldprinter die overuren maakt, houdbaar is.

De institutionele investeerder kijkt naar bitcoin (BTC)

Met een mogelijk rampscenario in het achterhoofd waarin de dollar veel minder waard wordt, kijken veel investeerders naar manieren om hun kapitaal te beschermen. Goud is een eeuwenoud middel dat deze bescherming kan bieden; het is schaars en relatief stabiel in waarde. Maar in 2020 begonnen steeds meer grote investeerders ook wel wat in bitcoin te zien. Wat zo interessant is aan bitcoin lees je in de vorige editie van Timo’s Take. Met alle voordelen van bitcoin ten opzichte van goud is het wellicht niet zo gek dat Bitcoin juist in de loop van 2020 en in het begin van 2021 tot ongekende hoogtes steeg.
Het boegbeeld van deze verschuiving van institutionele beleggers is naar mijn mening MicroStrategy. Het beursgenoteerde bedrijf besloot in augustus 2020 $250 miljoen van zijn schatkist in bitcoin te stoppen. Sindsdien is het doorgegaan met bitcoin kopen. Inmiddels staat de teller alweer op $1,1 miljard aan bitcoin, of bijna 70,5 duizend bitcoins. De investering van het bedrijf is door de koersstijgingen ongeveer $2,7 miljard waard, tot groot genoegen van ook de aandeelhouders die de aandelenprijs van het bedrijf mee zien stijgen.
De instap van MicroStrategy samen met de positieve geluiden van grote investeerders als Paul Tudor Jones markeren het begin van een grote beweging die bitcoin een volwaardige store of value kan gaan maken en zelfs de heerschappij van de Amerikaanse dollar in gevaar kan gaan brengen. Zullen meer bedrijven, pensioenfondsen en grote investeerders in bitcoin stappen? En wat gaat dit met de bitcoin prijs doen? Dat weet natuurlijk niemand. Maar volgens het bekende model van PlanB is een prijs van $100.000 per BTC aan het einde van dit jaar een mogelijkheid!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie